Vitin e kaluar, gjatë një prej projekteve tona vullnetare në një komunitet të varfër, ne takuam Benson, një gazetar të ri e të pavarur. Ai ofroi të bënte disa fotografi profesionale për faqen tonë të internetit. Në një rast tjetër, Bensoni na kërkoi të luteshim për vështirësitë që kishte përjetuar pjesën më të madhe të jetës së tij, dhe të cilat akoma e prekin atë negativisht. Më lejoni t’ju tregoj historinë e tij.

Bensoni ishte djali i parëlindur i një çifti të ri që jetonte në një fshat të vogël në brigjet e liqenit Viktoria të Kenias. Fatkeqësisht, jeta e thjeshtë dhe e lumtur e familjes shpejt mori një kthesë të trishtueshme, kur nëna e tij vdiq nga malaria. Babai i tij u martua përsëri me një grua që tashmë kishte dy vajza. Siç është e zakonshme në disa komunitete rurale afrikane, ai më pas mori një grua të dytë. Edhe pse ai ishte vetëm gjashtë vjeç, si djali i parëlindur i babait të tij, Benson u zemërua dhe u përbuz nga njerkat e tij xheloze, të cilat e quanin një ‘mi’.

Një sezon i dështuar të korrash e çoi familjen e tyre në kryeqytet dhe ata u transferuan në një kasolle të vogël në lagjen e varfër Kibera. Babai i Bensonit ishte gjithë kohës jashtë shtëpisë, kryesisht duke kërkuar dëshpërimisht punë, ndërkohë që Bensoni në shtëpi ishte i fundit në radhë për të marrë ushqim dhe përkujdesje. Gratë shpesh e rrihnin dhe nuk e dërgonin në shkollë, por e mbanin në shtëpi që t’i bënte punët. Kur Benson ishte dhjetë vjeç, ai u arratis.

Ai u bë pjesë e një bande fëmijësh rruge dhe u detyrua të lypte nga drejtuesit e rrjetit. Ai jetoi jetën e një të braktisuri të nënshtruar urisë, vrazhdësisë dhe refuzimit, dhe filloi të nuhasë zam për t’i shpëtuar dëshpërimit. Pas tre vitesh të tmerrshme, i kequshqyer dhe i varur nga substanca, ai pothuajse e kishte humbur shpresën. Sidoqoftë, një shkëndijë e vogël besimi dhe ndjenja se Zoti ende kishte një plan për jetën e tij u ndez thellë brenda tij.

Për fat të mirë, kur babai i tij filloi një punë të qëndrueshme, erdhi në kërkim të djalit të tij dhe e solli në shtëpi. Edhe pse deri atëherë ai ishte i dobët dhe i sëmurë, ai kishte vullnet për të jetuar dhe së shpejti u shërua. Në shkollë, një mësuese e mirë e mori nën mbrojtjen e saj dhe i bëri falas orë shtesë, gjë që i mundësoi atij të kompensojë vitet që i kishin munguar. Në fakt, performanca e tij e jashtëzakonshme tërhoqi vëmendjen e një dashamirësi të mirë që e sponsorizoi për shkollën e mesme. Dukej sikur jeta e Bensonit më në fund po shikonte për lart.

Sidoqoftë, deri në atë kohë gratë e tjera të babait të tij kishin 11 fëmijë më të vegjël dhe qëndrimet e tyre ndaj tij nuk ishin përmirësuar. Jeta në shtëpinë e Bensonit ndihej e padurueshme dhe kur ishte 15 vjeç, ai u arratis përsëri.

Ai u bashkua me një trupë vallëzimi, e cila i paguante ushqimin dhe qiranë e një dhome të vogël, ndërsa mbaroi shkollën e mesme. Dashuria e tij për futbollin dhe gatishmëria për t’u praktikuar me zell, i hapi rrugën në ekipin kombëtar të futbollit, kur pësoi një tjetër dështim në jetë. Ai theu këmbën dhe fraktura e shumëfishtë e shkatërroi ëndrrën e tij për një të ardhme premtuese.

I zemëruar me Zotin dhe i zhgënjyer me jetën, ai u bashkua me një grup të rinjsh të papunë dhe të zhgënjyer, që përfshiheshin në vjedhje të vogla. Gjatë muajve të pasigurisë, mendimet e vetëvrasjes i kalonin shpesh në mendje, por një shkëlqim i vogël shprese ende mbetej në zemrën e tij.

Pasi udhëhoqi disa fotografë të huaj në një turne nëpër lagjet e varfra, ai mori një aparat fotografik të lirë si dhuratë. Atëherë ai zbuloi dashurinë e tij për fotografinë dhe filloi të portretizonte aspekte të ndryshme të jetës së vështirë në lagjen e tij. Ende i bllokuar në ciklin vicioz të shqetësimit, ankthit dhe fyerjes ndaj vetes, ai ishte i dëshpëruar për një rrugëdalje.

Zoti përsëri i dha atij një shpëtimtar kur talenti i tij tërhoqi vëmendjen e një organizate bamirëse që pranoi ta sponsorizonte për kolegj, ku ai mori një diplomë në film/fotografi dhe gazetari. Me një shans për të udhëtuar dhe për të marrë arsim të mëtejshëm, ai u bë një gazetar i pavarur. Pasi prodhoi dokumentarë të ndryshëm të transmetuar nga disa kanale televizive të njohura, ai gjeti një platformë për të rritur ndërgjegjësimin, duke përshkruar gjendjen e njerëzve të margjinalizuar, gjë që i dha atij një qëllim të ri për jetën.

Shumica prej nesh mund të mos i kenë duruar dështimet dhe sprovat që ka përjetuar Bensoni, por ne ende mund të dëshmojmë se kemi përjetuar shfaqjen e dashurisë, kujdesit dhe mbrojtjes së Zotit në jetën tonë, ndoshta në formën e një të huaji me zemër të mirë që na drejtohet neve ose ndonjë lloj tjetër të ndërhyrjes hyjnore. Edhe pse kohët e vështira na errësojnë vizionin dhe besimin tonë, Zoti nuk na braktis dhe nuk do të dështojë kurrë të na mbështesë në vështirësitë e jetës.