Disa thonë se lumturia është si e bëjmë atë. Sa më shumë kohë që kaloj me një mik të caktuar, aq më shumë jam i bindur se kjo është e vërtetë.

Disa vite më parë, ai ishte një biznesmen i suksesshëm. Pastaj një nga punonjësit e tij ra në depresion dhe u shfaq me një armë gjahu, duke synuar të vriste sa më shumë njerëz që të mundte. Në një përpjekje për ta çarmatosur atë, miku im humbi një dorë dhe një sy. Kur doli nga spitali disa javë më vonë, kursimet e tij ishin zhdukur. Unë dhe gruaja ime e njohëm, kur filluam të punonim vullnetarë në strehën e të pastrehëve ku ai jetonte. Në atë kohë ai gjithashtu kishte sëmundjen e Parkinsonit dhe një formë të rëndë të kancerit të lëkurës. Ai mezi mund të ecte ose të dilte nga një karrige më vete, por ai ishte një nga njerëzit më të gëzuar dhe pozitivë që kisha takuar ndonjëherë.

Që atëherë ai është zhvendosur nga streha në një apartament, ku jeton me një pension të vogël. Dy operacione e ndaluan kancerin para se të mund të përhapet, dhe mjekimi dhe terapia po e ndihmojnë atë të merret me sëmundjen e Parkinsonit. Megjithatë, në një ditë të keqe ka shumë pak gjëra që ai mund të bëjë për veten e tij. Marrja e tij në takimet e mjekëve dhe blerjet ka qenë një përvojë mësimi për mua. Pavarësisht se çfarë po bëjmë ose sa e vështirë është për të, ka një agjendë të fshehtë: kurrë mos lini askënd pa buzëqeshje. Dhe ai gjithmonë ia del mbanë. Ai mëson emrin e të gjithëve, e përfshin atë në lamtumirën e tij të gëzueshme dhe e kujton atë herën tjetër. Ai gjen mundësi për t’i ngritur moralin njerëzve dhe është bujar me komplimente. Ai bën shaka banale. Tallet me veten e tij. Ç’të jetë e nevojshme.

Shumë njerëz, po të ishin në vendin e tij, do ta fajësonin Zotin ose do të hidhëroheshin, por jo miku im. “Kjo nuk është mënyra për të jetuar dhe unë kam ende shumë për të jetuar”, më ka thënë ai.

Lumturia është ashtu si e bëjmë atë.