Shumica prej nesh kanë përjetuar ndikimin kumulativ të pandemisë COVID në jetën tonë të përditshme gjatë viteve të fundit. Për disa prej nesh, kjo rezultoi në zvogëlimin e aktiviteteve tona të përditshme, ndërsa për të tjerët, rezultoi në një ngarkesë më të madhe pune ose përgjegjësi shtesë. Meqenëse shumë nga sheshet për aktivitete ose ndërveprime me të tjerët që sigurojnë një pushim dhe injektojnë risi në rutinën tonë të përditshme u prekën, për shumë kjo mund të ketë rezultuar në një ndjenjë mërzie ose lodhjeje. Dikush me të cilin komunikova një periudhe të zgjatur bllokimi e përshkroi atë kështu:

Ndonjëherë duket sikur gëzimi është thithur nga jeta juaj dhe tani jeni në autopilot, vetëm duke kaluar nëpër mocionet e rutinës, ditë pas dite. Ju e dini se çfarë duhet të bëni, por nuk doni ta bëni. Ti nuk je në humor. Je në panik. Nuk ke motivim për të ecur përpara. Ndiheni të acaruar dhe negativë për veten dhe pyesni veten nëse do të merrni ndonjëherë mbrapsht motivimin dhe gëzimin tuaj.

Kohët e fundit kam kuptuar se të qenit i mërzitur mund të bëhet një zakon. Mësoheni me të dhe disi hiqni dorë nga një ekzistencë e mërzitshme. Atëherë ndalo së përpjekuri. Flaka juaj e entuziazmit bëhet një shkëndijë e vogël që thjesht po shkrep. Disi vdes përbrenda.

Kur ndiheni në këtë mënyrë, është e lehtë të paracaktoni argëtimet e disponueshme, të rehatshme, që të bëjnë të ndihesh mirë dhe kënaqësitë e vogla dhe kalimi i kohës me tepri me TV, lojërat, etj. Përfundimisht mund ta gjeni veten duke kaluar më shumë kohë në këto aktivitete, por ende nuk ndiheni më mirë.

Ndoshta, mund ta gjeni veten disi në atë përshkrim, ose ndoshta jo. Ndjenja të tilla janë të kuptueshme, por lajmi i mirë është se pavarësisht nga rrethanat tona dhe humbjet që kemi pësuar, mund ta rizbulojmë gëzimin tonë!

Është e rëndësishme t’i kujtojmë vetes se Jezusi është burimi i gëzimit tonë. Duke e njohur Atë, duke qëndruar pranë Tij dhe Fjalës së Tij, duke u mbushur me Frymën e Shenjtë dhe duke ecur në bindje ndaj thirrjes sonë, mund të mbushim jetën tonë me gëzim që nuk varet nga rrethanat fizike.

Lexojmë këtë në Psalmet 43:3, Dërgo dritën tënde dhe të vërtetën tënde; këto le të më udhëheqin. Le të më udhëheqin dhe të më çojnë në malin tënd të shenjtë dhe në vendin e banesës sate.” [Psalmisti] e kërkoi Perëndinë, pastaj u angazhua për ta lavdëruar dhe besuar Atë pavarësisht se çfarë, gjë që është ajo që lexojmë në vargun vijues, “Atëherë un do të vij tek altari i Perëndisë, te Perëndia, që është gëzimi im dhe kënaqësia ime. do të të kremtoj me qeste, o Perëndi, Perëndia im!” (Psalmet 43:4)

Pavarësisht nga dhimbja e tij dhe emocionet dërrmuese, psalmisti kujtoi se Zoti ishte me të vërtetë ndihma e tij e vetme dhe se ZOTI ishte gjithmonë atje, duke mos e braktisur kurrë edhe kur dukej kështu.

Nëse ndiheni të harruar, nga të tjerët ose nga Zoti, le të shtohet shpresa juaj dhe gëzimi juaj të kthehet duke besuar qëllimisht se Zoti nuk do t’ju lërë kurrë dhe është gjithmonë pranë jush. Bëni një angazhim për t’u përqëndruar në praninë e Zotit dhe bekimet që Ai ju ka dhënë dhe le të jetë Zoti burimi i gëzimit tuaj. 1

Dhe dishepujt ishin mbushur me gëzim dhe me Frymën e Shenjtë. – Veprat 13:52

Gëzimi i Zotit është fuqia juaj. – Nehemia 8:10

Zoti ka bërë gjëra të mëdha për ne, dhe jemi tërë gëzim. – Psalmet 126:3

Përveç përqendrimit të jetës sonë te Zoti dhe Fjala e Tij dhe kërkimit për t’u mbushur me Frymën e Tij, ka edhe “nxitës gëzimi” praktikë, domethënë, qasje praktike që mund t’i zbatojmë për të rritur ose rimarrë gëzimin tonë. Le të shohim disa mënyra se si mund ta bëjmë këtë. Kjo nuk është aspak një listë e plotë dhe nëse merrni pak kohë për të menduar dhe për t’u lutur për këtë, Zoti mund t’ju japë ide që do të funksionojnë mirë për ju personalisht.

Vini re gjërat e vogla.

Mundohuni t’i kushtoni vëmendje edhe momenteve të shkurtra që sjellin gëzim; këto mund të jenë rezultat i gjërave të vogla. Merrni një moment për të falënderuar qëllimisht Zotin për mrekullitë e vogla që ju frymëzojnë. Pasi të jeni të vetëdijshëm për gjërat që prodhojnë gëzim, mendoni se si mund të ndërtoni qëllimisht më shumë nga ato momente në jetën tuaj.

Mund të jenë gjëra të tilla si të dëgjosh një fëmijë të qeshë, të shohësh një flutur të bukur ose një qenush të gjallë, të qeshësh me një shaka, të hash një ëmbëlsirë të shijshme, të dëgjosh një këngë të bukur, të ndihesh i fuqizuar pas një shëtitje ose seance stërvitore, të krijosh ose të vlerësosh një vepër arti, etj. Lërini gjërat e vogla t’ju sjellin gëzim.

Shumë njerëz janë aq të shkëputur nga gëzimi, saqë nuk janë as të njohur me atë se si ndihet gëzimi në trupin e tyre ose çfarë lloj gjërash u sjellin atyre gëzim. Një ditar gëzimi është një vend i mirë për të filluar: Kushtojini vëmendje për një ose dy javë të gjitha momenteve kur e gjeni veten duke buzëqeshur ose duke qeshur ose duke ndier një ndjenjë gëzimi. Vini re se ku jeni, me kë jeni dhe çfarë po bëni, këto mund të jenë të dhëna për llojet e gjërave që mund t’ju sjellin më shumë gëzim. … Qëllimi është t’i vini re ato, dhe sapo të vini re se çfarë po i shkakton ato, mund t’i rikrijoni ato kushte në jetën tuaj. 2

Jepini vetes kohë për të bërë atë që ju sjell gëzim.

Ndoshta, disa nga gjërat që ju pëlqejnë të bëni nuk duken aq të rëndësishme sa të marrin kohë. Ndoshta, ndihet si një humbje kohe vetë-kënaqësie ose një shpërqendrim ndaj qëllimeve tuaja më të rëndësishme. Por është e rëndësishme që me vetëdije të bëni kohë dhe hapësirë për të shijuar jetën sa më shumë që të mundeni.

Merrni një minutë për të kujtuar atë që keni dashur të bëni dhe gjeni një mënyrë për ta marrë atë përsëri. Nëse gjërat janë ndryshe tani, ose zbuloni se nuk ju sjell më “gëzim”, provoni diçka tjetër. Kur jeni në një gjendje të keqe mendore, shpesh nuk mund të mendoni për ndonjë gjë që do t’ju bënte të ndiheni më mirë, por mos u dorëzoni në atë mentalitet. Përzieni veten, jepini vetes pak kohë, gjeni diçka që ju pëlqen të bëni dhe shijojeni atë!

Bëj një ndryshim.

Pa marrë parasysh se sa të kufizuara janë rrethanat tuaja, gjithmonë ka diçka që mund të bëni për t’i bërë gjërat më mirë. Dhe t’i bësh gjërat më të mira, mund t’ju japë një ndjenjë përmbushjeje dhe kënaqësie. Bërja e diçkaje për dikë tjetër, madje edhe diçka e vogël, mund t ‘ju sjellë të dyve gëzim. Unë mendoj se tregimi i mëposhtëm e ilustron mirë këtë pikë. Autori ka shkruar:

Sapo kisha lexuar “Willie and the Five Minute Favor” nga Iris Richard (në Kenia) në revistën Activated korrik 2021. Artikulli u frymëzua nga diçka që ajo kishte lexuar në internet.

U preka aq shumë nga ajo histori saqë vendosa të përfshij edhe idenë e “favorit pesë minutësh” në jetën time. Unë nuk jetoj në Afrikë ose kam një ministri me shumë të varfër, por mendova se do ta provoja njëherë. Kisha nevojë për një sfidë të re, isha i mërzitur.

Menjëherë pas këtij angazhimi, shkova në dyqanin ushqimor. Për të treguar pak nga historia: Në një vizitë të mëparshme në këtë dyqan një ose dy javë më parë isha duke u përpjekur të ktheja një artikull në tryezën e shërbimit të klientit. Kisha probleme me transaksionin,pasi nuk i kisha syzet dhe vazhdoja të shkruaja numrin PIN gabimisht. Vura re se po më shoqëronte menaxheri i dyqanit. Dyqani kishte shumë lëvizje. Ndërsa më ndihmonte, menaxheri u afrua vazhdimisht me të gjitha llojet e njerëzve: klientët, punonjësit, furnizuesit, etj., dhe ai u tregua i mirë dhe i sjellshëm me secilin prej tyre. Ai vazhdonte të buzëqeshte ndërsa kthehej nga unë dhe me një zë të butë thoshte: “A do ta provojmë përsëri?” Ai kurrë nuk e humbi qetësinë e tij apo të dukej i shqetësuar fare.

Kështu që herën tjetër që shkova në dyqan dhe kalova pranë të njëjtit njeri, mendova, “Ah, ja ku është një mundësi për një favor pesë minutësh.” Por shpejt fillova ta bindja veten të mos e bëja. Jam me nxitim. Përveç kësaj, ai është i zënë.

Por jo! U ktheva, iu afrova dhe e pyeta: “Ju jeni menaxheri?” Shprehja e tij e qetë ndryshoi shpejt, dhe ai mori një pamje të shqetësuar në fytyrën e tij, që dukej sikur thoshte, “Oh, mos! Ç’ka që s’shkon tani?!”

Unë i kujtova atij takimin tonë të mëparshëm, pastaj i thashë, “Unë thjesht dua t’ju komplimentoj për mirësinë tuaj. Ju bëni një ndryshim në jetën e njerëzve çdo ditë me durimin dhe konsideratën që tregoni dhe me atë buzëqeshjen tuaj të vazhdueshme.

Ai mbeti në kuptimin e plotë të fjalës, pa fjalë! Pas disa sekondash, gjithçka që ai mund të thoshte ishte: “Oh ua! Faleminderit që më tregove.”

Kaq ishte. Kjo zgjati vetëm disa minuta, por bëri një ndryshim jo vetëm për të, por edhe për mua. Ndieva një ndjenjë gëzimi dhe u tregova me entuziazëm miqve të mi për këtë. E rekomandoj shumë favorizimi “pesë minutësh”!

Bëni inventarin e asaj që prish harenë tuaj.

Lumturia mund të jetë rrethanore dhe kalimtare, por gëzimi është një dhuratë nga Zoti dhe ne mund të kemi gëzim edhe në rrethana të vështira. “Gëzimi i Zotit është fuqia juaj.” 3 Por është e rëndësishme të njohim gjërat në jetën tonë që na vjedhin gëzimin, “vrasësit e gëzimit”. Këtu është një fragment i një artikulli të dobishëm:

Jeta, madje edhe për më të mirët prej nesh, ka uljet dhe ngritjet e saj. Kjo nuk do të ndryshojë, por ka një mënyrë për t’i bërë “uljet” shumë më të zakonshme sesa “ngritjet”. Çelësi është të luftosh për gëzim dhe jo lumturi.

Diferenca mes të dyjave është e madhe. Lumturia bazohet në rrethana. Nëse gjërat shkojnë mirë, jemi të lumtur, nëse jo, jemi të pakënaqur. Fatkeqësisht, rrethanat në botën e sotme janë zakonisht të varfra, kështu që lumturia po bëhet gjithnjë e më e pakapshme.

Gëzimi, nga ana tjetër, nuk është i lidhur me rrethanat. Përkundrazi, është besimi pozitiv që ndjen kur e njeh dhe i beson Zotit, pavarësisht rrethanave. Gëzimi është një komponent kyç i asaj që Galatasve 5 e quan «fryt i Frymës». Është një dhuratë nga Zoti, por ne duhet t’i përgatisim zemrat tona për ta marrë atë duke identifikuar dhe eliminuar së pari ato gjëra që na vjedhin gëzimin. Ekzistojnë tre vrasje kryesore: egoizmi, pakënaqësia dhe frika. 4

Është e rëndësishme të mos lejojmë që emocionet, mendimet ose disponimet negative të zënë vend në jetën tonë. Vrasësit e përmendur – egoizmi, pakënaqësia dhe frika – mund të rriten me kalimin e kohës dhe të bëhen zakone ose reagime automatike. Nëse keni lejuar që ndonjë prej këtyre vrasëse të zërë rrënjë në jetën tuaj, merrni kohë për t’u lutur dhe për t’u lidhur me Zotin përmes Fjalës së Tij në Bibël. Mund të keni një fillim të ri sot!

Kur ankthi ishte i madh te mua, ngushëllimi yt më solli gëzim. – Psalmet 94:19

Mos harroni se burimi i gëzimit tonë është Jezusi.

Në botë, lumturia shpesh shoqërohet me pamjen, pasurinë, marrëdhëniet, zotërimet, etj. Mesazhi që bota po dërgon është se lumturia vjen nga jashtë nesh. Ne jemi të bombarduar me mesazhe që rrethanat kontrollojnë ndjenjën tonë të gëzimit. Por në realitet, gëzimi ynë vjen nga Jezusi.

  1. Tracie Miles, “Ndihem i harruar”, Fjalët e Urta 31 Ministritë, 23 nëntor 2018.
  2. Ingrid Fetell Lee në librin e saj “How to Rediscover Joy—and Eliminate Killjoys,” Goop
  3. Nehemia 8:10
  4. Shihni “A ka ndonjë vrasës gëzimi në jetën tuaj?Gilroy Dispatch, 4 nëntor 2006.