Familja jonë ka një traditë të gjatë në Ditën e Krishtlindjes për të ndarë mandarinat para se të hapim dhuratat tona. Është një mënyrë për të kujtuar gjyshërit dhe stërgjyshërit tanë që kaluan shumë sprova dhe mundime nga Gjermania në shtëpinë e tyre të re në Amerikë.

Gjyshi im kishte një punë rraskapitëse në një fabrikë çeliku në Pitsburg me shumë pak para për të shpenzuar për Krishtlindjen e tyre të parë së bashku, në shtëpinë e tyre të re në vitin 1927, kështu që familja dha atë që mundej, një ëndje e veçantë nga “toka tropikale” e Floridës. Megjithëse kishin pak, ata kishin njëri-tjetrin dhe një shpresë se e ardhmja e tyre do të ishte më e ndritshme se e kaluara e tyre dhe kështu qe.

Rezulton se dhënia e portokallit është një traditë popullore e Krishtlindjes në të gjithë botën. Një histori tregon për peshkopin e Mirës, Shën Nikollën, i cili dëgjoi se një njeri i varfër nuk kishte prikë për martesat e tre vajzave të tij. Shën Nikolla i dha secilës nga tre vajzat një çantë me flori për t’i ndihmuar me jetën e tyre të re. Portokajtë na kujtojnë rëndësinë e dhënies dhe ndihmës për ata në nevojë.

Ju mund të bëni një dekorim kuptimplotë të Krishtlindjes me një portokall të quajtur Kristingëll. Merrni një portokall dhe preni pjesën e poshtme për të bërë një bazë që ajo të qëndrojë. Pritni një vrimë në pjesën e sipërme dhe vendosni një qiri në portokall. Mund të përdorni pak letër alumini për të kapur çdo dyll që mund të pikojë poshtë kur ndizet. Pastaj vendosni një shirit të kuq rreth portokallit. Mbuloni portokallin me katër shkopinj qebapi që kanë fruta të thata ose ushqime të tjera të shpërndara nëpër to. (Sigurisht, duhet të keni parasysh sigurinë nga zjarri kur bëni projekte të tilla me fëmijë më të vegjël.)

Portokallia përfaqëson botën, shiriti i kuq gjakun dhe dashurinë e Krishtit, katër shkopinjtë përfaqësojnë katër stinët/katër drejtimet e busullës, fruti përfaqëson frytet e Frymës së Shenjtë dhe qiriu i ndezur përfaqëson Jezusin, dritën e botës.