Më në fund arrita të ndryshoja diçka që më kishte dekurajuar për vite. Kishim vendosur një pasqyrë të lirë, të gjatë në pjesën e prapme të derës së dhomës së gjumit disa vite më parë. Gjëja qesharake e kësaj pasqyre ishte se ishte pothuajse si një pasqyrë e shtëpive të argëtimit në parkun e lojërave. Sa më larg të qëndroje prej saj, aq më e shkurtër dhe më e gjerë dukeshe. Disa nga miqtë e mi me shaka e quajtën atë “pasqyra e Hobbit”, sepse kur qëndroje në dhomë, të bënte të dukeshe pothuajse si një Hobbit.

Ishte diçka me të cilën isha mësuar me kalimin e viteve. Provoja veshje, qëndroja para pasqyrës dhe mendoja me vete, Në të vërtetë nuk dukem aq keq sa më tregon. Por me kalimin e kohës, pasqyra filloi të më ndikonte. I hidhja një sy dhe i thoja vetes që dukesha tmerrësisht keq.

Kështu këtë mëngjes provova një fustan të bukur dhe qëndrova para pasqyrës, dhe kjo ishte pika që e derdhi kupën. Pasqyra e Hobbit më tha se dukesha e tmerrshme dhe thjesht refuzova ta besoja. Mora një kaçavidë dhe hoqa disa vida, e hoqa pasqyrën dhe mora një pasqyrë nga një tjetër dhomë gjumi për ta vënë në vendin e saj.

Pasqyra ime e re nuk bënte mrekulli. Thjesht e tregon ashtu siç je. Nuk më bën të dukem e gjatë dhe e dobët, por më jep mendimin e saj të sinqertë për veten dhe është shumë më e shëndetshme për mua. Mund të marr një vlerësim realist se si dukem dhe nuk kam pse të vendos vazhdimisht nëse po më thotë të vërtetën apo jo.

E gjithë kjo çështje me pasqyrën e Hobbit më bëri të mendoj, sa pasqyra të Hobbit kam në jetën time? Në sa gjëra jam varur që nuk më japin mendime të sinqerta? A ka njerëz që refuzojnë të më shohin ashtu siç jam në të vërtetë dhe përpiqen të reflektojnë diçka ndryshe tek unë? A ka zotërime ose fotografi që nuk janë një pasqyrim i saktë i asaj që jam? A po e portretizoj vërtet personin që Zoti më krijoi të jem? A po shikoj me ndershmëri gjërat në jetën time apo po lejoj që ato të shtrembërohen? A po ndihohem nga gjërat e shtrira jashtë proporcionit?

Mënyra e vetme për t’i parë gjërat ashtu siç janë në të vërtetë është të kesh një reflektim të sinqertë dhe të drejtpërdrejtë. Mënyra e vetme për të gjetur atë reflektim është të kërkoni me vëmendje të vërtetën në Fjalën e Zotit, pastaj të ndryshoni atë që duhet ndryshuar, pa e ekzagjeruar të metat e vogla ose duke i shtrirë gjërat jashtë proporcionit.