Mrekullitë e sistemit tonë imunitar

Ndonjëherë sëmuremi, por shumicën e kohës qëndrojmë të shëndetshëm pavarësisht se jemi vazhdimisht nën sulmin e viruseve dhe baktereve të dëmshme. Për këtë mrekulli të përditshme, mund të falënderojmë Zotin, i cili krijoi sistemin tonë imunitar.

Sistemi imunitar është fronti i përparmë i mbrojtjes sonë në një luftë të mahnitshme që po zhvillohet në trupin tonë çdo ditë. Si një ushtri moderne, sistemi ynë imunitar është i përbërë nga shumë “ushtarë” që bëjnë punë specifike. Qelizat e bardha të gjakut kërkojnë pushtuesit specifikë që janë mësuar të njohin dhe shkatërrojnë. Disa qeliza mbështjellin, disa qëllojnë dhe të tjerët hanë pushtuesit. Disa qeliza të bardha të gjakut prodhojnë armët e nevojshme, disa komanda, disa politika dhe disa mbajnë mesazhe, por të gjitha punojnë së bashku në harmoni të sinkronizuar për të na mbrojtur. Nëse nuk do t’i kishim këta ushtarë të brendshëm për të na mbrojtur nga masa e pushtuesve armiq, nuk do të mbijetonim për shumë kohë. Kjo është një dëshmi më e madhe për krijimin dhe kujdesin e Zotit për krijimin e Tij.

Studiuesit kanë zbuluar se truri përmban molekula të lajmëtaruesit që prodhohen nga sistemi imunitar, duke i dhënë mundësi trurit dhe sistemit imunitar të “flasin” me njëri-tjetrin.

Kjo mund të ndihmojë në shpjegimin pse gjendja jonë fizike është e lidhur ngushtë me gjendjen tonë mendore dhe emocionale. Nëse jemi të lumtur dhe të lirë nga stresi, sistemi ynë imunitar forcohet dhe është më i aftë të luftojë sëmundjet. Studimet kanë treguar që subjektet e ekspozuar ndaj stresit kanë rritur ndjeshëm normat e infeksionit. Nga ana tjetër, një përvojë e këndshme në ditë mund ta mbajë mjekun larg. Ndjenjat pozitive janë zbuluar se kanë të paktën tre efekte anësore që shtojnë shëndetin:

  • Kënaqësia, madje edhe në doza të vogla, mund të shkaktojë një rritje të antitrupave dhe në këtë mënyrë të forcojë sistemin imunitar mbrojtës të trupit për orë të tëra.
  • Ndjenjat pozitive gjithashtu stimulojnë shpretkën, duke prodhuar një rritje të qelizave të kuqe të gjakut dhe një rritje përkatëse të numrit të qelizave luftuese kundër kancerit. Çuditërisht, këto qeliza mund të shkatërrojnë qelizat e kancerit një nga një, duke lënë inde normale të paprekura, ndryshe nga kimioterapia, e cila nuk mund të bëjë dallimin midis qelizave normale dhe malinje.
  • Disa lloje të kënaqësisë rritin gjithashtu nivelet e një përbërjeje në trup, të quajtur imunoglobulinë A (IgA), e cila lidhet me bakteret dhe nxit sistemin imunitar t’i shkatërrojë ato. IgA është linja e parë e mbrojtjes kundër ftohjes dhe gripit.

Ne mund të ndihmojmë sistemin imunitar të largojë nga pushtuesit duke jetuar një mënyrë jetese të shëndetshme, duke ngrënë, fjetur dhe ushtruar siç duhet.

Ajo që hamë ndikon shumë në shëndetin tonë. Sistemi ynë imunitar është një ushtri e uritur që ka nevojë për karburant cilësor që të funksionojë mirë. Jepini forcë sistemit tuaj imunitar duke zvogëluar konsumimin e sheqerit dhe karbohidrateve të rafinuara dhe duke rritur konsumimin e hudhrave, qepëve, frutave të kuq, perimeve të kuqe dhe jeshile dhe kos prej gjethi. Këto përmbajnë antibiotikë natyralë, antioksidantë, vitamina dhe minerale, që janë të rëndësishme për funksionimin e sistemit imunitar. Ushqimi i pasur me acide yndyrore Omega-3 ndihmon në mbrojtjen kundër një numri të gjatë sëmundjesh.

Studiuesit zbuluan se privimi i gjumit te burrave të shëndetshëm për katër orë, nga 3 e mëngjesit në 7, shkaktoi një rënie mesatare prej 28% të aktivitetit të qelizave vrasëse, një shenjë kryesore e forcës së sistemit imunitar. Nivelet u kthyen në normale vetëm pas një gjumë të plotë të natës.

Ushtrimi është një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të forcuar sistemin tuaj imunitar. Ka prova që njerëzit që ushtrohen pothuajse çdo ditë mund të shtojnë afro katër vjet në jetëgjatësinë e tyre. Ushtrimi përmirëson gjumin, aftësinë për të përballuar stresin dhe perspektivën mendore.

Dhe përveç tre këshillave kryesore: hani shëndetshëm, flini mirë, dhe ushtrohuni mjaftueshëm; e qeshura, dielli, muzika melodike, si dhe dhënia dhe marrja e dashurisë, të gjitha na japin energji dhe forcojnë sistemin tonë imunitar.

Ndonjëherë ne nuk mund ta shmangim sëmundjen, por herë të tjera shëndeti i keq shkaktohet nga pakujdesia ose neglizhenca jonë. Jepini Zotit dhe sistemit tuaj imunitar një bashkëpunim. Kujdesuni për trupin tuaj duke bërë zgjedhje të mençura të stilit të jetës, dhe do të jeni më të shëndetshëm dhe do të jetoni më gjatë.