Kur isha shumë më i ri, unë dhe disa miq organizuam një festë krejt papritur. Ne ishim një grup adhuruesish të zhanrit fantazi dhe fantashkencë dhe vendosëm të qëndronim zgjuar një natë për të parë versionet e gjata të të gjithë trilogjisë origjinale të Lord of Rings (Zoti i Unazave), në total më shumë se 11 orë!

Nuk jam i sigurt se do ta rekomandoja këtë, edhe me një furnizim të bollshëm me kokrra kafeje të mbuluara me çokollatë për të ngrënë. Rezulton se fundi i filmit “Return of the King (Kthimi i Mbretit)” është aq i zgjatur dhe i ngadalshëm sa u ndje si një shfrytëzim vetëm për të qëndruar zgjuar përmes tij teksa dielli po lindte dhe dhoma filloi të mbushej me dritë natyrale, por ishte një përvojë argëtuese dhe është mirë të jesh në gjendje të thuash ia dola mbanë.

Tolkien ishte një gjeni fjalësh dhe ka shumë thënie të shkëlqyera, por një nga të preferuarat e mia është kur Frodo i thotë Gandalfit: “Do të doja që Unaza të mos kishte ardhur kurrë tek unë. Do të doja që të mos kishte ndodhur asgjë!”

“Kështu bëjnë të gjithë ata që jetojnë për të parë kohë të tilla,” përgjigjet Gandalf; “Por kjo nuk u takon atyre të vendosin. Të gjithë duhet të vendosim se ç’do të bëjmë me kohën që na është dhënë.”

Guxoj të them se shumica prej nesh janë ndjerë njësoj si Frodo, dhe ndoshta disa prej nesh ndihen kështu tani. Jeta sjell shumë vështirësi, zhgënjime dhe pengesa, dhe bota jonë ka pasur përjetuar dyfishin e tyre këto vitet e fundit. Por edhe pse mund të mos jetë e qartë për momentin, jetët tona janë pjesë e historisë më të madhe të Zotit. Ne nuk e shohim të gjithë panoramën, por mund të zgjedhim të bëjmë më të mirën në rolin që na ka dhënë Zoti.

Nga një magjistar te tjetri…

Ashtu si Gandalfi, Albus Dambëlldor ka një sërë citatesh shprehëse, por rezulton se ai që mbajta si status për disa vite në Skype nuk ishte fillimisht në asnjë libër dhe ishte shtuar në filmin Goblet of Fire (Kupa e Zjarrit), por përputhet me qëndrimet dhe mësimet e personazhit: “Na presin kohë të errëta dhe të vështira. Së shpejti, të gjithë duhet të përballemi me zgjedhjen midis asaj që është e drejtë dhe asaj që është e lehtë.”

Kur zgjedhjet janë të vështira, është gjithmonë më e lehtë të rrish i qetë dhe të mos luftosh për atë që dimë se është e drejtë. Por padrejtësia, mizoria dhe e keqja ia vlejnë të luftohen, madje edhe me një kosto për komoditetin tonë.

Dy citate, dy autorë, dy personazhe, por një temë e ngjashme. Kur të vijë koha, le të bëjmë secili zgjedhjen për të bërë atë që është e drejtë dhe kështu të marrim pjesë në përmbushjen e planit të Zotit.