Litari i cirkut

A ndiheni ndonjëherë sikur jeni duke ngarë biçikletën me një rrotë mbi një litar, teksa po zhongloni pesë pishtarë flakërues dhe po ndiqeni nga një mjeshtër litari me një armë laser në dorë? Unë po! Jeta po balancon, po zhoglon dhe po përpiqet të mbajë të gjallë të gjithë, në të njëjtën kohë, gjatë gjithë kohës. Unë jam e lodhur, dhe unë bast se ju jeni gjithashtu.

Ndonjëherë ekuilibri dhe shëndeti mendor duken si një mirazh, një gjë e mrekullueshme dhe e bukur që është gjithmonë përtej mundësive të mia. Kohët e fundit, jeta ime u ndje e tillë dhe u ndjeva sikur do të humb mendjen, kjo më bëri që të mendoj se nuk po jetoj në mënyrën e Zotit. Në fund të fundit, në Fjala e Tij gjenden thënie për jetën:

“Çdo gjë ka stinën e vet, çdo situatë ka një kohë nën qiell.” 1

“Ejani tek unë, o ju të gjithë të munduar dhe të rënduar, dhe unë do t’ju jap çlodhje.”2

Në Eksod, Zoti përdor vjehrrin e Moisiut, Jethro, për t’i thënë atij se do të lodhet nëse përpiqet të bëjë gjithçka. 3

Sigurisht, nëse Moisiu ishte si unë, ai me siguri ka menduar se është më lehtë të thuhet se sa bëhet. Gjëja e parë që më është dashur të kuptoj është se për të zhongluar siç duhet, ndonjëherë duhet të lëshosh disa topa.

Më lejoni të ndaj me ju disa këshilla që më kanë ndihmuar të fitoj pak shpresë për një të ardhme më pak rraskapitëse.

1) Mësoni se çfarë ju nevojitet që të lulëzoni “i shëndetshëm”. Për mua, kjo do të thotë të fle mjaftueshëm, të ushtrohem disa herë në javë, të marr pak kohë të qetë me Zotin çdo ditë dhe të kem pak kohë cilësore me veten. Nëse shkurtoj ndonjë prej këtyre gjërave shumë shpesh, unë paguaj çmimin.

2) Zgjidhni përparimin mbi përsosmërinë. Nëse doni një jetë të ekuilibruar, duhet të hiqni dorë nga ideja që gjithçka, të gjithë dhe çdo situatë e çdo ngjarje duhet të jetë e përsosur gjatë gjithë kohës.

3) Caktoni një kohë çdo javë për detyrat e bezdisshme. Këto janë gjërat e vogla si pagesa e një fature, thirrja në bankë, organizimi i dollapit të këpucëve, që grumbullohen në trurin tim dhe më shkaktojnë ankth dhe zhgënjim, sepse nuk mund të arrij tek të gjithë ata. Por tani veçoj dy orë çdo javë për të mbaruar punë sa më shpejt nga këto detyra. Pjesa tjetër pret periudhën tjetër, por unë e di se nuk kam nevojë të shqetësohem për to sepse do të vijë koha e tyre.

Ndërsa ka libra të panumërt të shkruar për temën e një jete të ekuilibruar, këto këshilla ndryshuan jetën time dhe e kanë bërë atë litar shumë më pak të frikshëm.

  1. Predikuesi 3:1
  2. Mateu 11:28
  3. Shih Eksod 18:17.