Shumica e njerëzve kanë disa gjëra që i bëjnë Krishtlindjet të veçanta për ta. Ja disa të miat.

Fryma e dhënies

Më pëlqen fryma e dhënies që përshkon Krishtlindjen. Shpesh është një kohë kur edhe njerëzit më pak bujarë bëhen më dhurues. Është një kohë kur fëmijët mund të mësojnë gëzimin e dhënies, ndërsa ndajnë atë që kanë. Është gjithashtu një kohë kur të gjithë mund të japin diçka, pavarësisht nëse kanë pak ose shumë dhe të gjejnë shpërblim duke e bërë këtë.

Dhënia e dhurimi ishin gjithmonë një pjesë e Krishtlindjes për mua, që nga koha kur isha e vogël. Jam rritur si bijë pastori. Disa muaj para Krishtlindjes, familjet në kongregacionin tonë blinin kuti xhelatine ose puding të çastit, një kuti për secilin anëtar të familjes së tyre. Do të zbraznim kutitë e përmbajtjes së tyre, do t’i mbështillnim me letër Krishtlindjeje dhe do të prisnim një të çarë në pjesën e sipërme për të bërë një mini ledh derrkucësh. Në muajt që çuan deri në Krishtlindje, secili prej nesh do të ruante atë që mundej dhe do ta shtonte atë në bankën tonë personale të Krishtlindjeve për ditëlindjen e Jezusit.

Pastaj gjatë shërbimit të pragut të Krishtlindjes, secili person do të merrte kutinë e tij të vogël të mbështjellë me letër Krishtlindjeje dhe të mbushur me çdo para që kishte kursyer dhe do ta vendoste nën pemë si dhuratën e tij për Jezusin. Paratë do t’u dërgoheshin misionarëve të mbështetur nga kisha jonë.

Këtë e bënim çdo vit kur isha fëmijë dhe ishte një traditë që u bë shumë domethënëse për mua. Më ndihmoi të kujtoj se kur u japim të tjerëve në nevojë, ne po i japim Jezusit.1 Më mësoi gjithashtu të jepja atë që mundja, sepse kjo është fryma e vërtetë e Krishtlindjes.

Ndarja e Jezusit

Më pëlqen fakti që Krishtlindja është një kohë kur të flasësh për Jezusin vjen më natyrshëm dhe shpesh vlerësohet më shumë, madje edhe në mes të aspektit tregtar të festës. Për shkak se pjesa më e madhe e botës feston Krishtlindjen në një mënyrë ose në një tjetër, është një mundësi ideale për të ndarë “arsyen e sezonit” me ata që nuk kanë dëgjuar. Është koha e përkryer për të shpjeguar se Jezusi është dhurata e dashurisë së Zotit, e dërguar për të kapërcyer hendekun midis Zotit dhe nesh; se Ai është “rruga, e vërteta dhe jeta”2 dhe “dera” e shpëtimit.3

Ndarja me të tjerët

Më pëlqen se si dhuratat e Krishtlindjes tejçojnë pak nga dhuruesi. Mendoj se edukimi im më dha një pamje mjaft praktike dhe pragmatike të dhënies së dhuratave. Kur jap një dhuratë, përpiqem t’i jap diçka që i përshtatet marrësit dhe do të ketë kuptim ose vlerë të veçantë për të. Ndonjëherë duhet më shumë mendim dhe kreativitet për të gjetur diçka kuptimplotë, por ato janë dhuratat që duket se janë më të vlerësuarat dhe të paharrueshme. Siç tha Henry van Dyke, “Dhurata më e mirë e Krishtlindjes nuk është ajo që kushton më shumë para, por ajo që mbart më shumë dashuri”.

Grumbullime dhe aktivitete

Gjithmonë më kanë pëlqyer grumbullimet me familjen dhe miqtë në kohën e Krishtlindjes. Kur po rritesha, të gjithë ne fëmijët morëm pjesë, ose në lojën e Krishtlindjes të kishës sonë, ose duke kënduar këngë Krishtlindjeje ose duke recituar poezi.

Është një dhuratë e çmuar të mblidhesh dhe të bësh diçka të veçantë me ata që do për Krishtlindje, të ndash miqësi shpirtërore të një lloji, të jesh së bashku në një vend duke festuar Atë që është kaq i denjë për t’u festuar. Nuk ka nevojë të shpjegohet për të qenë kuptimplotë.

Muzikë

Një gjë tjetër që më pëlqen te Krishtlindja është muzika. Kaq shumë këngë Krishtlindjeje përmbajnë tekste të frymëzuara nga të vërtetat e thella të vendosura në muzikë të bukur. Çdo këngë që tërheq vëmendjen për Dhuratën më të Madhe është e mrekullueshme.

Po dëgjoja disa këngë Krishtlindjeje, kur një mikeshë, që nuk flet anglisht, na vizitoi. Ajo nuk i kuptonte fjalët, por tha se e njihte shumicën e melodive. Kjo më kujtoi se shumë këngë janë përkthyer në gjuhë të ndryshme, kështu që të njëjtat këngë këndohen dhe dëgjohen në të gjithë botën.

Shumë vite më parë, mora pjesë në një meshë katolike në prag të Krishtlindjes në Izrael, e zhvilluar në arabisht. Ishte bukur të adhuroja me të krishterët atje, të dëgjoja të njëjtat këngë që njihja dhe doja, edhe pse nuk mund t ‘i kuptoja fjalët ose të këndoja së bashku. Shijimi i këngëve të bukura me miqtë e tjerë të krishterë të ngrohte zemrën.

Dritat

Shumë njerëz i pëlqejnë dritat e Krishtlindjes, por mua më pëlqejnë me të vërtetë shumë! Dhe më pëlqen kur pemët dhe shkurret në oborret e njerëzve dhe rreth restoranteve e bizneseve të tjera zbukurohen me vargjet e dritave të Krishtlindjes.

Unë jam duke u lutur që secili prej jush që e lexon këtë do të ketë një Krishtlindje të mbushur me dashuri, me dritë dhe që secili prej nesh do të bëjë pjesën e vet për të ndriçuar jetën e të tjerëve me dashurinë e Jezusit.

  1. Shih Mateu 25:34–40.
  2. Gjoni 14:6
  3. Gjoni 10:9