Kur isha në errësirën e luftës sime, nuk doja të flisja për të, por tani që drita është e ndezur, mund ta bëj.

Për ta bërë historinë e gjatë të shkurtër: pa shfaqje, pa harresa.

Dhe tani versioni i plotë:

Akti I: Një zbulim i kohës

Unë dhe gruaja ime, kishim në mëngjes herët një fluturim për të kapur nga Berlini, i cili është rreth dy orë udhëtim me autobus nga qyteti im i origjinës Dresden. Planifikuam gjithçka me përpikëri dhe shkuam të flinim duke e ditur se ishim në kontroll të plotë të situatës. Me siguri, gjithçka do të shkonte mirë.

Kur arritëm në stacionin e autobusit për të marrë udhëtimin tonë të orës 4:50 të mëngjesit, që ishte pjesa e parë e udhëtimit tonë, pyetëm veten pse nuk kishte ardhur ende. Duke parë orën, zbuluam se kishim humbur autobusin e parë, çka do të thoshte se do të humbisnim trenin tonë, çka do të thoshte se do të humbisnim fluturimin tonë! Si ka mundësi të ketë ndodhur kjo?

Duke vrarë mendjen më pas, kuptuam se mbrëmjen e mëparshme bateria në orën tonë ishte liruar dhe kur e rivumë në vend, ora ishte 30 minuta me vonesë! Kishim besim te ajo orë dhe nuk e morëm mundimin ta kontrollonim me orë të tjera.

Akti II: Zbulimi

Më vjen keq t’ju them, por mua m’u desh të drejtoja dorën nga qielli dhe lutesha me dëshpërim: O Zoti im, përse na ke braktisur?” U lutëm dhe u lutëm që çdo gjë të shkonte mbarë, dhe pastaj një gabim idiot bën që të gjitha planet tona të kthehen në pluhur…!

Është qesharake se si në momente të tilla ndonjëherë shkëlqejmë mbi gabimet tona dhe fillojmë të fajësojmë Zotin ose të tjerët që na dhanë letrat e këqija.

Pas dëshpërimit, kalova në të menduarin e ftohtë e të logjikshme dhe u përpoqa të shpëtoj situatën. Dukej qartë se gjërat nuk do të ishin si një shëtitje në park.

Kur dështon dhe bie kështu, është e lehtë të duash të heqësh dorë, por kjo nuk ishte një mundësi, duke marrë parasysh pasojat që do të pasonin. Nuk mund të shtrihesh në baltë për një kohë të gjatë, ose siç e shtron Dr. Seuss:

Më vjen keq që po e them,
por fatkeqësisht, është e vërtetë
që  Bang-upsand Hang-ups mund
 të të ndodhë edhe ty.

Mund të mbeteni të gjithë
në një purtekë të trashë.
Dhe banda juaj do të fluturojë.
Do të vareni nga një hedhje.

Ti do të zbresësh nga aty,
me një hedhje të pakëndshme.
Dhe shanset janë, atëherë,
që ti do të jesh në një rënie.

Dhe kur të jesh në një rënie, nuk argëtohesh dot. Ta
kthesh situatën
e pakëndshme nuk
është e lehtë.1

Akti III: Dorëzimi

Të përpiqesh të komunikosh me një kompani ajrore në mes të një pandemie globale është si të përpiqesh të mbash një fjalim në mes të trafikut të Mumbait. Koha e planifikuar e nisjes së fluturimit tonë erdhi dhe iku, dhe pasi provova çdo çelës në bravë dhe dështova, zgjidhja ime e fundit ishte të telefonoja linjën e tyre të ndihmës për herë të fundit. U lashë në pritje përsëri dhe kisha frikë se po i drejtohesha një vendi më të padobishëm,”vendit të pritjes”. Por pasi prita më shumë se gjysmë ore, dikush u përgjigj. Lavdi Zotit!

Pasi i shpjegova situatën tonë, na goditi një lajm tjetër: zbuluam se politika e tyre është që nëse humbet fluturimin në vajtje, fluturimi i ardhjes gjithashtu anulohet. Që do të thotë se do të humbasnim të gjithë biletën dhe do të na duhej të blinim të reja në mes të pikut të sezonit, humbje që shkonte deri në masën 2,000 euro. “Përveç nëse … kishe ndonjë provë se ishe përpjekur të anuloje biletën para fluturimit.”

Ndodhi që në mes të të gjitha përpjekjeve tona, unë kisha dërguar një mesazh në WhatsApp që ishte datuar disa orë para ngritjes. Dërguam një foto të ekranit dhe u miratua. Dhe pas një gjysmë ore tjetër bisede me përfaqësuesin e qendrës së thirrjeve të shërbimit, kishim biletat tona të reja për një fluturim të mëvonshëm pa pagesë shtesë!

Pas gjithë asaj që u tha dhe u bë, mendova të shikoja telefonin tim për të parë balancën e kohës së parapaguar: 69 cent të mbetura! Imagjinoni sikur bilanci im i parapaguar të kishte mbaruar në mes të asaj telefonate maratonë! Do të më duhej të filloja të gjithë procesin nga e para. Perëndia është në detaje, dhe m’u kujtua se si Bibla është plot me histori ngjarjesh që varen në gjëra të vogla dhe njerëz të vegjël, për shembull: multitudat ushqehen nga disa copa bukë dhe peshq, një djalë bari bëhet mbret, një gjigant vritet me një gur të lëmuar, Deti i Kuq ndahet duke përdorur një shkop, Shpëtimtari i botës lind në një stallë.

Kjo përvojë më ndihmoi të kuptoj se edhe kur bëjmë gabime dhe gafa serioze, Perëndia ynë i mahnitshëm është gjithmonë me ne dhe madje mund ta mbishkruajë gabimin tonë njerëzor për të punuar për gjëra të mira në jetën tonë.

  1. Oh, vendet ku do të shkosh (1990), libri i fundit i Dr. Seuss para se të vdiste.