Duke kërkuar frymëzim

Frymëzimi ju mbush me zell të përtërirë për jetën. Ai ju ndikon, lëviz, apo udhëzon në veprim. Por të gjithë kemi raste kur frymëzimi na braktis; raste kur nuk na mungon vetëm frymëzimi por madje mund të dyshojmë se do të ndihemi ndonjëherë më të frymëzuar.

Ndoshta po përballeni me një sfidë të madhe në punë. Ndoshta njëri prej fëmijëve tuaj po kalon një kohë të vështirë dhe jeni në merak. Nëse keni pasur disa shpenzime të papritura dhe burimet tuaja financiare kanë mbaruar, që mund t’ju shkaktojë shumë ankth. Ose mbase jeni larguar nga një mik i ngushtë apo një njeri i dashur dhe ndjeni faj dhe trishtim. Ose mbase asgjë “e keqe” nuk ka ndodhur, por ju thjesht ndjeheni të rënë moralisht.

Kur ndiheni sikur keni humbur frymëzimin apo shpresën, ose sikur era të ketë dalë nga kundrimet tuaja dhe nuk e dini se si ta ktheni atë, ka disa gjëra që mund t’ju ndihmojnë. Zoti krijoi shumë gjëra që mund të forcojnë ndjenjën tonë të mirëqenies dhe të rindezin flakën tonë të frymëzimit.

Nëse po përpiqeni ta realizoni atë përmes një vendi të vështirë ose duke kërkuar një shtysë krijuese për një projekt, këto burime frymëzimi mund të shërbejnë si stacione plotësuese për shpirtin tuaj.

Leximi i Fjalës së Zotit është parësor. Bibla është një burim i drejtpërdrejtë i frymëzimit hyjnor. Jeremia tha për Fjalën e Zotit: “Fjala jote ka qenë për mua gëzimi dhe gazi i zemrës sime.”1 Komunikimi me Zotin duhet të jetë përparësia juaj e parë kur frymëzimi juaj s’ju gjendet pranë. Kjo rezulton në ‘gëzimin e mrekullueshëm të Zotit’ të përmendur në Bibël, 2 frymëzimi që nuk venitet.

Miqësia, njerëzit e dashur dhe shoqëria janë thelbësore për një jetë të lumtur. Të gjithë kemi nevojë për mbështetjen e të tjerëve dhe shumica e përvojave më të mira të jetës ndahen me ato që duam. Dhe kur ndihemi të trishtuar ose përballemi me periudha të vështira, miqtë janë akoma më të rëndësishëm. Nëse jetoni larg miqve tuaj dhe nuk është e lehtë të kaloni kohë së bashku, kapni telefonin ose bëni një telefonatë në Skype për të qenë në kontakt. Shokët e vërtetë jo vetëm që na ofrojnë mbështetje, por gjithashtu na frymëzojnë të jemi vetja jonë më e mirë. Miqtë na inkurajojnë të vazhdojmë përpara. Ata na kujtojnë se më e mira nuk ka ardhur akoma, dhe nëse qëndrojmë të fortë, do ta marrim veten, ashtu siç kemi bërë shumë herë më parë.

Natyra është një burim i mrekullueshëm frymëzimi. Krijimi i Zotit është një provë e vazhdueshme dhe e mahnitshme e fuqisë dhe modelit të Tij. Jo vetëm që natyra, në shumë forma të saj, është aq e bukur sa na lë pa frymë, por gjithashtu tregon fuqinë dhe dashurinë e Zotit për njerëzimin. Madhështia e krijimit është një kujtesë e përhershme që Zoti që krijoi gjithçka është më se i aftë të kujdeset për çdo barrë, frikë, shqetësim dhe lutje që i besojmë Atij.

Kërkoni lajme të mira për të ngritur moralin tuaj. “Së fundi, vëllezër, të gjitha gjërat që janë të vërteta, të gjitha gjërat që janë të ndershme, të gjitha gjërat që janë të drejta, të gjitha gjërat që janë të pastra, të gjitha gjërat që janë të dashura, të gjitha gjërat që janë me famë të mirë, nëse ka ndonjë virtyt dhe nëse ka ndonjë lëvdim, këto mendoni.”3 Ju mund t’i kushtoni më shumë vëmendje lajmeve të mira në jetën tuaj duke lënë mënjanë një moment në mëngjes ose mbrëmje për të menduar dhe për t’i shënuar ato në një ditar mirënjohjeje.

Vlerësoni artet përmes gjërave të tilla si muzika, piktura, skulptura, letërsia, vallëzimi, fotografia. Ka shprehje të panumërta të bukura të aftësive krijuese të njeriut dhe kur marrim kohë për t’i vlerësuar këto gjëra, jemi të frymëzuar dhe me një moral të ngritur.

Shijoni dhuratat e thjeshta të jetës. Jo gjithmonë duhet diçka domethënëse apo e mahnitshme për të përmirësuar gjendjen shpirtërore. Një gjë e vogël e shijuar plotësisht në kohën e duhur mund të ketë një efekt të madh. Ka bekime të vogla të panumërta që i marrim çdo ditë nga Zoti dhe të tjerët, që mund të na sjellin shumë gëzim dhe ndjenjën e mirëqenies nëse i sjellim ndër mend.

Ushtrohuni. Shkenca ka vërtetuar se ushtrimi është i mirë si për trupin tuaj dhe shëndetin tuaj emocional dhe mendor. Shtë një nxitës i humorit. Kështu që, kur frymëzimi juaj ju braktis, lëvizni trupin tuaj.

Provoni diçka të re! Peizazhet e reja dhe aktiviteti i ri sjellin frymëzim të ri, kështu që kur të keni mundësi, bëni gjëra të reja, eksploroni vendet e reja. Pushoni nga rutina juaj. Merrni në konsideratë të bëni një hobi të ri. Ambientet e reja mund të sjellin njohuri të reja. Zoti bëri që secili prej nesh të jetë krijues në një farë mënyre, dhe aktivizimi i proceseve tuaja krijuese mund të jetë i këndshëm dhe të hapë një rrugë drejt frymëzimit të ri.

Lini kohë mënjanë për heshtjen. Zoti na bëri që të kemi nevojë për qetësi. Ne kemi nevojë për hapësirë të bardhë në jetën tonë. Ju mund të fitoni një ndjesi qëllimi dhe gëzimi nga koha e qetësisë, mendimit, reflektimit, lutjes dhe bashkimit me Zotin. Ndonjëherë duhet të mendojmë, të meditojmë dhe të lutemi për jetën tonë, ku jemi drejtuar dhe cilat janë qëllimet tona.

Në periudha të ndryshme të jetës tuaj, gjëra të ndryshme mund t’ju ndihmojnë të rrisni frymëzimin tuaj, të rindezësh zjarrin, si të thuash. Kështu që ndërsa mund të keni çakmakët tuaj të frymëzimit “shkoni tek”, mos rrini në grackën e rutinës. Provoni gjëra të reja! Le ta mbajmë veten të hapur ndaj shumë mënyrave të bukura me të cilat mund të rigjenerohemi.

  1. Jeremia 15:16
  2. Nehemia 8:10
  3. Filipianëve 4:8

Peter Amsterdam

Peter Amsterdam ka qenë aktiv në shërbimin e krishterë që nga viti 1971. Në 1995 ai u bë bashkëdrejtor (së bashku me gruan e tij, Maria Fontaine) të bashkësisë së krishterë të besimit të njohur si Family International. Ai është autor i një numri të madh artikujsh mbi besimin dhe teologjinë e krishterë. (Artikujt nga Peter Amsterdam të përdorura në revistën Activated janë të përshtatura.)