Çdo mëngjes, zgjohem dhe hip në një tren ekspres që niset nga stacioni i hekurudhës së shpejtë. Ndërsa shpejtoj përgjatë binarëve të jetës, shikoj nga dritarja dhe mendoj. Ku ka shkuar koha? Si është e mundur që fëmijët e mi të rriten kaq shpejt? Tani po ndodh me nipërit e mbesat e mia. Kap reflektimin tim në dritare dhe pyes veten se nga erdhën të gjitha këto flokë gri. Duket sikur vetëm dje… 

Në botën e sotme gjithnjë në ndryshim dhe në zgjerim, është e vështirë të heqësh fokusin nga ajo që po na ndodh nga jashtë, presionet e jetës në rrugën e shpejtë. Por nëpërmjet përmbushjes së nevojave tona të brendshme ne ripërtërihemi. Mund të fillojë thjesht, siç sugjerojnë idetë e mëposhtme:

Investoni në marrëdhënie

Mos i merrni miqtë dhe familjen si të mirëqenë; këto marrëdhënie kanë nevojë të ushqehen. Tregojuni njerëzve se ju i vlerësoni ata dhe se jeni të lumtur që ata janë pjesë e jetës suaj. Rrethojeni veten me njerëz të lumtur. Të jeni rreth njerëzve që janë optimistë rrit humorin tuaj. Dhe kur jeni të gëzuar dhe optimistë, u jepni diçka atyre që ju rrethojnë.

Bëni një shëtitje të shpejtë

Aktiviteti fizik liron endorfinat, hormonet e ndjenjës së mirë në trupin tuaj, gjë që rrit ndjenjën tuaj të mirëqenies dhe e bën më të lehtë qasjen ndaj sfidave pozitive. Ushtrimet gjithashtu përmirësojnë shëndetin tuaj të përgjithshëm. Ndërsa jeni duke ushtruar, përqendrohuni në frymëmarrje të thellë dhe abdominale. Kjo do të rrisë sasinë e oksigjenit të shpërndarë në çdo qelizë të trupit tuaj dhe do të largojë toksinat nga sistemi juaj i qarkullimit të gjakut.

Meditoni

Përqendrohuni në një objekt: një lule, një pemë, një re dhe merrni mrekullinë e saj. Ose përqendrohuni në një mendim pozitiv ose në një varg biblik. Lejoni që ndjenjat e mirënjohjes të mbushin mendjen tuaj dhe të përmbytin shpirtin tuaj. Imagjinoni problemet tuaja, pështjellimin dhe frikën e marrjes së fluturimit ndërsa merrni frymë ngadalë dhe thellë.

Lutuni

Lutja është si një zgjatje e meditimit. Ajo ka të njëjtat përfitime të menjëhershme për trupin, mendjen dhe shpirtin, por shkon përtej kësaj; është lidhja juaj me Krijuesin tuaj dhe çliron fuqinë e Tij për të punuar në emrin tuaj.

Merrni kohë të lirë

Stresi është kryesisht i lidhur me punën. Gjeni kohë për t’u shkëputur plotësisht nga puna dhe bëni diçka që do të ketë një ndikim pozitiv. Dhe në vend që të merrni pajisjen më të afërt elektronike si argëtimin tuaj të paracaktuar, provoni skicimin ose pikturën, shkrimin krijues ose leximin e një libri të mirë, diçka që do t’ju stimulojë në një mënyrë të re dhe do të bëjë që lëngjet tuaja krijuese të rrjedhin.