Gjithmonë kam menduar se ishte e përshtatshme që kryqëzimi i Jezusit të ndodhte në një kodër. Kryqi i tij u ngrit mbi shtigjet dhe zhurmën. Duhej të udhëtoje drejt saj, duhej të shikoje lart për ta parë.

Dhe kjo metaforë fizike pasqyron rëndësinë e vdekjes së Jezusit në kryq brenda historisë. Ishte akti i vetëm më i rëndësishëm që ka ndodhur ndonjëherë. Gjithçka para kësaj ishte si një kreshendo që po ndërtohej ngadalë, të gjitha veprimet e Zotit dhe njerëzve që drejtonin, tërhiqnin, rrëfenin këtë moment, vdekjen e Tij në kryq.

Ishte gjëja më e pabesueshme e adhurueshme, që Jezusi bëri ndonjëherë. Për mua, ishte ora e Tij përcaktuese. Ai e përshkoi rrugëtimin,  përmbushi qëllimin për të cilin kishte ardhur, që kishte zgjedhur para themelimit të tokës. Ai pranoi kupën e dhimbjes dhe vuajtjes që Ai dëshpërimisht nuk e donte, dhe Ai na dha shërimin e trupit dhe mendjes, dhe pastaj rivendosjen e marrëdhënies sonë me Zotin dhe një përjetësi në të cilën tani mund të hyjmë përmes dashurisë së Tij.

Është e vështirë të thuash se cili moment ishte më i madh, kryqëzimi apo ringjallja. Ringjallja ishte vendi ku Ai provoi se ishte ai që Ai tha se ishte. I dha një fund të gëzueshëm historisë më epike të të gjitha kohërave dhe na premtoi një vazhdim. Dhe më mirë se kaq, premtoi se ne do të ishim personazhet kryesore në historinë e re që Ai po shkruante. Çfarë të ardhme të ndritur kemi tani, mahnitëse dhe të bukur si zambakë të freskët në mjegull dhe dielli që kreshton mbi horizont në mëngjes.

Prandaj kryqi që mbaj rreth qafës sime është bosh. Jezusi nuk është më në kryq, por i gjallë dhe triumfues! Por unë ende mbaj simbolin e dhimbjes së Tij. Pse?

Sepse asnjë nga ai kulm i mrekullueshëm nuk do të kishte ndodhur pa kryqin. Dhe kjo është arsyeja pse ne besimtarët e shikojmë dhe e ngremë lart. Sepse kjo do të thotë më shumë se çdo gjë tjetër, është çmimi që Jezusi e dinte se shpirti yt ishte i vlefshëm dhe kjo është mënyra se si Ai të bleu për veten e Tij.

Ia vlen të ngrihesh dhe të shikosh lart. Kjo vlen për pozicionin numër një në listën e Momenteve më të Mëdha të Historisë.