Hiq zakonin e të shqetësuarit

Isaku ishte djali i vetëm i Abrahamit dhe Sarës, i premtuar nga Zoti dhe që iu dha atyre falë një mrekullie në moshë të madhe. Ai nuk është aq i famshëm sa i ati, apo Xhakobi, djali i tij. Por unë mora një mësim të mirë nga ai.

Gjatë një urie, Isaku u shpërngul në tokën e Gerarit të Filistejve, ku ai rihapi puse, që ishin gërmuar nga babai i tij, Abraham. Por barinjtë e Gerarit u grindën me njerëzit e tij dhe thanë se puset ishin të tyret. Pra, ai u zhvendos përsëri me familjen, shërbëtorët dhe kopetë e tij në një vend tjetër, ku më në fund gjeti paqe. Ai nuk e humbi kurrë shpresën apo besimin, dhe vazhdoi të kërkonte dhe trokiste nëpër dyer derisa më në fund fitoi. 1

Burri im i ndjerë kishte plot nga ky besim ngulmues. Një herë, na mbaroi gazi në një rrugë dytësore në jug të Brazilit. Vetëm dy makina kaluan gjatë orës së parë dhe asnjëra prej tyre nuk ndaloi për të na ndihmuar, kështu që ai u lut: “I dashur Zot, bëj që makina e ardhshme që do të kalojë të ndalojë dhe të na ndihmojë!” Së shpejti, kaloi një makinë, por  na kaloi. Por brenda pak minutash, u kthye pas. “Pasi ju kalova,” shoferi i ri tha, “një zë më thoshte vazhdimisht, Duhet të kthehesh dhe ta ndihmosh atë familje.”

Unë kam tendencën të shqetësohem kur përballem me probleme, por gjatë viteve kam zhvilluar strategji për të më ndihmuar me këtë. Sapo zgjohem, përgatis mëngjesin tim dhe e marr atë në tavolinën e zyrës sime. Dëgjoj një mesazh përkushtimi, teksa ha dhe shënoj vargje ose fragmente që i flasin shpirtit tim. Më pas, hap bllokun tim të lutjeve dhe lutem për gjithçka që kam shkruar gjatë javës. Shtoj ndonjë gjë që më shqetëson po atë ditë dhe shënoj lutjet që kanë marrë përgjigje dhe arritjet. Kjo rutinë më sjell paqe sepse unë e kam lënë gjithçka në dorë të Zotit.

Gjithashtu përpiqem të kuptoj çfarëdo leksioni po përpiqet të më mësojë atë javë. Për shembull, këtë javë të fundit, hasa vargun, “Ndaluni dhe pranoni që jam Perëndi,” 2 disa herë. Kështu, unë e di që Zoti po përpiqej të tërhiqte vëmendjen time. Kur unë më në fund gjeta kohën për të lexuar disa Psalme dhe të dëgjoja një himn në natyrë, ndjeva paqen e Zotit të mbushte shpirtin tim.

  1. Shih Zanafilla 26:17–22.
  2. Psalmet 46:10