Tag Archives: Shkrime personale

 • Teletransportim apo transformim

  Disa vite më parë, unë dhe një shoqja ime po udhëtonim natën me autobus për në një pjesë tjetër të Afrikës Jugore. Sistemuam çantat, vumë kufjet dhe e përgatitëm vetën për orën e gjata dhe të parehatshme që na prisnin. Para se të fillonte udhëtimi, mbaj mend që mendova “Sikur të ekzistonte teletransportimi dhe nuk […]

 • T’ia japësh Atij të gjitha pjesët

  Mendova se e kisha jetën në vijë. Kisha një bukur të dashur, katër fëmijë të mrekullueshëm dhe një jetë të përmbushur si punonjëse humanitare. Ishim shpërngulur në Indonezi për të punuar në një punishte strehë për fëmijët me paaftësi nën sponsorizimin e Këshillit Ndërkombëtar të Mirëqenies Sociale dhe po i shijonim vërtet përvojat tona. Megjithatë, […]

 • E vetmuar?

  Jam ulur në një shesh të vogël në Sarajevë. Disi kam pasur gjithmonë shtysën të kthehem këtu, në këtë vend, ku kam vuajtur shumë kohët e fundit. Kujtimet po më përmbytin mendjen. I kam sjellë dy djemtë e mi këtu kur ishin të vegjël për të vrapuar dhe luajtur me patina. Ata vraponin, luanin, garonin […]

 • Përcillja Tjetrit

  U mbështeta në ndenjësen time dhe prita të niseshim. Shpina më dhembte dhe gjymtyrët i kisha ende të mpira nga pesë orë udhëtim me makinë drejt aeroportit dhe dy orë transiti i parë për t’u kthyer në shtëpi. S’e kisha fare me qejf të udhëtoja edhe pesë orë të tjera në një ndenjëse të vogël […]

 • Dashura nuk shteron kurrë

  Shumica prej nesh janë të njohur me shprehjen “Dashuria nuk shteron kurrë.”1 Është e ilustruar në librat e fëmijëve. Është thurur në këngë, histori dhe poema. Me sa kam kujtesë, gjithmonë i kam njohur Shkrimet e Shenjta. Në vitet e rinisë së hershme, mendoja se dashuria ishte gjithmonë mjaftueshëm e fortë që unë të merrja atë […]

 • Malet Ruse

  Them se isha rreth 14 vjeç, kur pata përvojën time të parë me trenin e maleve ruse. Pse vallë po e bëj këtë?! Mbaj mend që mendoja, teksa vagoni im gumëzhinte në uljen e parë dhe isha i tmerruar. Më pas, filloi rrahja e përshpejtuar e zemrës nga uljet dhe ngritjet ekstreme pa vend qëndrimi, […]

 • Përralla e baterisë së vogël

  Unë dhe gruaja ime do të merrnim pjesë në një funeral në SHBA. Kishim marrë me qira një makinë dhe kishim dalë për të përfunduar disa punë. Unë, personalisht, desha të gjeja një dyqan që riparonin orë, ku mund të blija një bateri të re dhe të ndërroja baterinë e orës sime të vjetër të […]

 • Krijimi flet

  Unë dhe familja ime shkuam një herë me makinë deri në majë të Pikes Peak (Maja Pajks), kulmit më të lartë të Maleve Shkëmbore. Rreth 4300 metra mbi nivelin e detit, soditëm pamje befasuese të liqeneve që rriheshin nga era në majë të malit, strukturave shkëmbore, pyjeve dhe maleve të larta nga të gjitha anët. […]

 • Rruga për në shtëpi

  Ishte dimër dhe unë sapo kisha arritur në shtetin e Goas, ish-kolonisë portugeze në bregdetin jugperëndimor të Indisë. Isha larg nga atdheu im Brazili, por menjëherë zura miqësi me një çift me besim të përzier, ai ishte katolik, kurse ajo hindu, martesa e të cilëve ishte refuzuar nga të dyja familjet e tyre. Ata kishin […]

 • Gëzuar Krishtlindjet

  Pa armik, s’mund të ketë luftë. Kohët e fundit pashë përsëri filmin Gëzuar Krishtlindjet [Joyeux Noël] (Christian Carion, 2005), që tregon historinë e një ngjarjeje të mirëdokumentuar, që ndodhi në një fushëbetejë në Francë në Vigjilje të Krishtlindjes, 1914. Një betejë e Luftës së Madhe (Luftës së Parë Botërore) përfshinte rreth 3 000 ushtarë nga […]

 • Kërkesa

  Ishte Krishtlindja ime e parë në Taipei, Tajvan, kur dëgjova këngën klasike të Krishtlindjes “Silent Night [Natë e Heshtur]” të këndohej në kinezisht për herë të parë. Më la një përshtypje të veçantë dhe më kujtohet që mendova se duhej të mësoja fjalët. Rreshti i parë ishte goxha e thjeshtë, në fund të fundit, gjysma […]

 • E vetme për Krishtlindje?

  Gjatë viteve, Krishtlindja ka marrë kuptime të ndryshme për mua. Kur isha fëmijë i vogël, kjo do të thoshte një festë të veçantë familjare, historinë e Krishtlindjes në shkollën e së dielës, duke ecur në shtëpi në dëborë, një qese letre me ngjyrë kafeje me Jaffa të madh portokalli, plot arra për t’i thyer dhe […]