Tag Archives: Shkrime personale

 • 02-Following-heroes

  Të ndjekësh heronjtë

  Isha dhjetë vjeçe kur dëgjova fillimisht për Albert Schweitzer, dhe u befasova vërtet nga përkushtimi i tij, aq sa fillova të mendoja për t’u bërë mjeke si ai dhe të ndiqja hapat e tij në Afrikë. Ato ishin ditët, kur në mënyrë që të mësoja më shumë rreth diçkaje apo dikujt, duhet të lexoje libra, […]

 • 04-Eddy-and-the-earring

  Edi dhe vathi

  Ndonjëherë, heronjtë më të mëdhenj janë në fakt, të vegjlit e palavdëruar që  jetojnë jetën e tyre me kurajë të qetë. Me shembullin e tyre, ata lënë gjurmë që nuk fshihen. Edi është njëri prej tyre. Çdo të shtunë në mëngjes, unë punoj vullnetare në pavijonin e fëmijëve të një qendre ku trajtohet sëmundja e […]

 • 05-its-my-fight

  Është lufta ime

  Fabula e filmit Shenandoah është vendosur gjatë Luftës Civile në Amerikë. Është një histori prekëse e një familjeje jugore të shfaqur në konfliktin e ditës. Patriarku i familjes, Çarli Andërson, vazhdimisht ndalon djemtë e tij, që duan t’i bashkohen luftës. Çarli do të mbajë qëndrim neutral dhe të mos përfshihet derisa lufta të prekë vërtet familjen e […]

 • 06-Two-lives-to-imitate

  Dy jetë për t’u imituar

  Gjyshja ime Sabina ishte një shenjtore, që unë pata privilegjin ta njihja personalisht. Ajo nuk kishte certifikatë lindjeje, por shkoi në shkollë mjaftueshëm të mësonte të lexonte mirë. Ajo e lexonte Biblën e saj çdo ditë dhe asnjëherë nuk humbiste asnjë meshë të diele. Ajo ishte e mirë dhe e sjellshme, por kurrë nuk humbiste […]

 • 08-Olympic-faith

  Besim olimpik

  Lojërat Olimpike 2016 të verës që u mbajtën në Rio de Zhaneiro, në Brazil, patën disa momente vërtet emocionuese. Atletë nga 28 sporte dhe 41 disiplina na mahnitën me talentet, guximin, këmbënguljen dhe fuqinë e tyre fizike dhe mendore. Por për mendimin tim, ishte një aspekt tjetër i këtyre konkurseve olimpike që ndriçuan më fort […]

 • 09-Unsung-heroes

  Heronjtë e palëvduar

  Vetëm Zoti është i vetëdijshëm për numrin e madh të veprave heroike që bëhen çdo ditë. Nëse do t’u jepeshin stema të gjithëve, nuk do të kishte mjaftueshëm hapësirë në të gjithë muret e botës! Ndoshta, këtë kishte ndërmend bashkëshorti im Majkëlli kur shkroi këtë këngë për të çmuar heronjtë e palëvduar. Të pashë kur […]

 • 10-What-really-counts

  Çfarë ka rëndësi vërtet

  Ëndërrova se më kishin ftuar në një banket luksoz. Gjithçka përreth meje ndriçonte nga madhështia dhe shkëlqimi.  Kupat e kristalit ishin mbushur me verërat më të mira dhe aty gjeje të gjitha pjatat e mia të preferuara. Më pas, jepej urdhri, “Ha dhe ji i lumtur.” Ndaj, unë hëngra dhe isha e lumtur. Në kohën […]

 • 02_The_smallest_coin_in_the_world

  Monedha më e vogël në botë

  Fiks para se të nisesha për në Indi, ku do të kaloja disa vite si vullnetare, një shoqe më dha një dhuratë shumë origjinale, dhe sipas meje, të dobishme. “Jam pak e shqetësuar për ty,” i tha ajo në mirëbesim. “Ti po shkon në një vend të vështirë dhe kjo mund të të hyjë në […]

 • 04_Playing_God

  Të luash rolin e Zotit

  Kam dëshiruar gjithmonë të kem një kamion plot me para, të cilat t’i përdorja për të ndihmuar të tjerët. Shumë njerëz që njoh kanë nevojë për ndihmë financiare për një gjë apo tjetër, dhe do të ishte mrekulli të kisha mjetet t’i ndihmoja. Ëndërroj të vij një ditë dhe t’u jap shumë para të thata […]

 • 05_Where_is_your_treasure

  Ku është thesari yt?

  Kur isha fëmijë, më pëlqente shumë të vizitoja shtëpinë e vogël në mal të gjyshes sime, Sabinës. Teze Lota jetonte ngjitur, kështu që, unë dhe motrat e mia i kalonim ditët duke eksploruar me kushërinjtë tanë, duke shkuar te ujëvara, duke notuar në lumin që rridhte në pjesën e pasme të pronës, apo duke ngjitur […]

 • 06_Heavenly_investment

  Investim qiellor

  Në moshën time, zakonisht njerëzit fillojnë të mendojnë seriozisht për të ardhmen e tyre. Përveç fëmijëve, karrierës, dhe sistemimit të jetesës, temave të planifikimit të pensionit dhe investimeve të kapitalit tentojnë të diskutohen. Ka shumë mundësi të ndryshme për të zgjedhur nga investimet financiare dhe s’është e thjeshtë për t’u vendosur, duke qenë se në […]

 • 07_Stepping_out_from_a_first-world_mindset

  Të largohesh nga mentaliteti i botës së parë

  Thuajse çdo ditë, më vjen ndërmend mendimi sa e lumtur jam që punoj këtu ku punoj. Jam mësuese në një shkollë brenda qytetit që i shërben familjeve nga e gjithë bota. Punoj në bibliotekë, ku është normale të shohësh, në çdo tavolinë një grup prej katër studentësh duke punuar së bashku, të cilët përfaqësojnë katër […]