Volumi 20.08 | Gusht 2019

 • Informacioni në hyrje → Informacioni në dalje

  Në shkenca kompjuterike dhe matematikë, Garbage In, Garbage Out (Mbeturina në hyrje, mbeturina në dalje) përshkruan konceptin se të dhënat e cunguara ose të pakuptimta fabrikojnë prodhime të pakuptimta ose “mbeturina”. Me fjalë të tjera, informacionet që janë të pasakta ose të gabuara që në fillim, në mënyrë të pashmangshme do të çojnë në rezultate […]

 • Cili është burimi yt?

  Ke vendosur ndonjëherë një kërcell selino në ujë të ngjyrosur? Ajo çka ndodh është që selinoja fillon të ndryshojë ngjyrë si uji ku është futur, nëpërmjet rrënjës. Duhen nja dy ditë për ta parë ndryshimin, por së shpejti, kërcelli i selinos do të marrë ngjyrën e ujit në të cilin ndodhet. Selinoja përthith shumë shpejt […]

 • Mendime mbi realitetet e jetës

  Si besimtarë, ne mund të kemi ndonjëherë pritshmëri jo reale mbi jetët tona. Kur gjërat nuk shkojnë vaj, ne kemi tendencën të fajësojmë veten për këtë, ose të ndiejmë se Zoti nuk po u përgjigjet lutjeve tona, ngaqë Atij nuk i interesojmë mjaftueshëm apo ngaqë kemi bërë diçka gabim. Por ne mund të ndërmarrim një […]

 • Zemra e një heroi

  Mbaj mend kur mësoja Hebrenjve 11 kur isha fëmijë, e cila shpjegonte me detaje disa mënyra të tmerrshme për të vdekur: “U vranë me gurë, me sharrë, u prenë, u vranë nga shpata, u endën të mbuluar me lëkurë dhensh e dhish, nevojtarë, të pikëlluar, të keqtrajtuar (bota nuk ishte e denjë për ta), u […]

 • Kalorësit dhe pasqyrat

  Një nga filmat që kam parë më shpesh teksa rritesha ishte Don Kishoti i Mançës.1 Dukej sikur çdo dy muaj, ndonjë prind, udhëheqës grupi rinor ose mësues vendoste se ka ardhur koha për ta rivënë në skenë. Unë nuk jam adhurues i shfaqjeve muzikore, por kam një dobësi për këtë film. Është historia e Alonso Quixano, një […]

 • Të marrësh përgjigje nga Zoti

  A është vetë Zoti i shqetësuar për ty? A do Ai të japë zgjidhje për problemet e tua, të bekojë përpjekjet e tua, të të ndihmojë të marrësh maksimumin nga jeta, dhe të të bëjë personin më të mirë që mund të jesh? Nëse po, a mund të ta thotë ai se si? Po, po […]

 • Nise vrapin

  Teksa po ecja një ditë, pashë një djalë dhe babanë e tij duke luajtur në një fushë, duke hedhur topin sa andej-këtej. Në një pikë, babai e ngriti topin dhe mori shenjë fundin e fushës. “Nise vrapin, bir!” ai tha. Babai s’e kishe hedhur ende topin, por djali filloi të vraponte. Pas tij, u bë […]

 • Mami shqetësohet

  Kur shtatzënia ime e parë rezultoi në abort spontan, nuk isha e shqetësuar, isha e inatosur. Për javë të tëra, e mbajta brenda, por më në fund, unë në kuptimin e parë të fjalës i nxora grushtet Zotit dhe e qortova. “Më le në baltë!” qe thelbi i së gjithës. Më vonë, kuptova se kisha […]

 • Hiq zakonin e të shqetësuarit

  Isaku ishte djali i vetëm i Abrahamit dhe Sarës, i premtuar nga Zoti dhe që iu dha atyre falë një mrekullie në moshë të madhe. Ai nuk është aq i famshëm sa i ati, apo Xhakobi, djali i tij. Por unë mora një mësim të mirë nga ai. Gjatë një urie, Isaku u shpërngul në […]

 • Marrëdhënie të ndryshme, por më të thellë

  Unë jam rritur në një shtëpi të krishterë nga prindër të krishterë të përkushtuar. Ne luteshim para se të dilnim, sa herë mundeshim, në makinë, para se të gatuanim, para se të fillonim detyrat tona të shtëpisë, dhe sigurisht, para se të flinim. Raftet ishin plot me libra devotshmërie për fëmijë dhe Bibla, si dhe […]

 • Metronomi

  Katër miq janë ulur përreth banakut të kuzhinës. Secili prej tyre ka punë, programe, përgjegjësi që na shtyjnë drejt drejtimeve të ndryshme dhe nuk ndodh shpesh të kemi mundësinë të kalojmë kohë së bashku. Por këtë mbrëmje, jemi ulur të gjithë së bashku dhe po ndajmë përvojat e jetës. Biseda jonë vërtetet mes temave: rritja […]

 • Të fitosh përmes lutjes

  Lutjet tregojnë besimin tënd tek Unë, besimin se unë të sjell zgjidhje, të tregoj rrugën, punoj me jetët e njerëzve, dhe madje, bëj të pamundurën kur është e nevojshme. Kjo gjithashtu tregon se ti dëshiron të varesh nga Unë, dhe kjo më kënaq pa fund. Unë punoj përmes lutjeve e thëna dhe të pathëna të […]