Volumi 19.04 | Prill 2018

 • Burgu

  Tregohet një histori mbi vizitën që bëri Papa Leo XII në burgun e Shteteve Papale në vitin 1825, e cila është si vijon: Papa këmbënguli të pyeste secilin prej të burgosurve se si ishte futur aty. Siç pritej, çdokush këmbëngulte për pafajësinë e tij, të gjithë përveç njërit, i cili pranoi se ishte falsifikues dhe […]

 • Pasi pushoi breshëria e plumbave

  Po kaloja një periudhë të vështirë. Më binin vazhdimisht ndërmend njerëzit që më kishin fyer dhe e gjeja veten duke turfulluar nga mëria dhe inati. Megjithatë, e vetmja gjë që arrin inati dhe acarimi im, është të mjegullojë të menduarin dhe perspektivën time. S’ma zgjidh kurrë problemin. Reagimi im është të kundërpërgjigjem dhe t’i çoj […]

 • Mos-shpagimi

  Jezusi nisi Predikimin në Mal me Lumturitë,1 i cili foli për bekimet për personat me shpirt të varfër, për të pikëlluarit, të duruarit, të uriturit dhe të eturit për zemrat e drejta, të mëshirshme dhe të pasura, ndërmjetësit e paqe-krijuesit, si dhe ata që janë të përndjekur. Ai po u mësonte si ishin ata që […]

 • Më vjen keq

  Për vite të tëra i vëzhgova fëmijët gjatë veprimtarive në pushim dhe te këndi i lojërave. Mes gjithë vrapit, kërcimeve, rrëmujës dhe lojërave të bukura, dikush gjithmonë përfundonte duke u përplasur, penguar, shtyrë, etj. Shpesh fëmija shkaktonte aksidentet çonte menjëherë dorën e tij apo të saj dhe thoshte, “S’është faji im!” ose “Nuk e bëra […]

 • Fuqia të falësh

  Unë e zbulova fuqinë e faljes në një pasdite korriku,  në vitin 1976. Ishte gjatë regjimit të Idi Aminit, kur Uganda kishte arritur në një ndalesë, karrierat, ekonomia, infrastruktura, arsimi, gjithçka. Unë isha studente në Universitetin Mekerere dhe gjithashtu sapo isha martuar dhe po prisja një fëmijë. Ngaqë universiteti nuk kishte furnizime dhe lektorët apo […]

 • Jeta dhe tetrisi

  Vdes ta luaj video lojën Tetris me pllakat plotësuese. Arsyeja pse e pëlqej është se mund ta planifikoj duke parë pjesëzat e radhës që do të vijnë, dhe teksa ato zbresin, mund t’i vendos në vendin e përshtatshëm dhe ta zvogëloj pirgun. Të paktën, kjo është ideja. Akoma më bukur është të korrigjosh gabimet që […]

 • Falja nga pikëpamja e Zotit

  Jezusi tregoi një histori mbi faljen që më ngacmon zemrën dhe ndërgjegjen sa herë që e dëgjoj.1 Tregon historinë e një mbreti të mirë, llogaritari i së cilit i solli në vëmendje se një nga shërbëtorët e tij i detyrohej një shumë të madhe parash, një shumë e konvertuar në miliarda dollarë, po të matej […]

 • Edhe unë

  Unë përgjithësisht e konsideroj veten një person “të mirë” dhe që fal, por pata një përvojë vitin tim të dytë që ma testoi aftësinë për të falur. Unë dhe shoku im i klasës Met u bëmë grup për të bërë një prezantim mbi letërsinë moderne angleze dhe Meti m’i ngriti nervat që në fillim. Zakonet […]

 • Falja është hyjnore

  Fuqia të falësh është pjesë e natyrës dhe esencës së Zotit, dhe kur e ushtron atë, ti i tejkalon limitet e natyrës njerëzore. Të zgjedhësh të falësh tjetrin është një nga gjërat më të vështira që njerëzit mund të bëjnë, veçanërisht nëse s’e meritojnë. Natyra njerëzore kërkon hakmarrje dhe ndëshkim, ose të paktën, dëmshpërblim. Por […]