Volumi 18.10 | Tetor 2017

 • Të mbjellësh pemë

  “Njeriu Që Mbolli Pemë,” nga Jean Giono, është një tregim alegorik i Elzéard Bouffier, një bariu të përulët, i cili, me duart e tij, transformoi një rajon jopjellor të Francës jugore duke mbjellë pemë, ndërkohë që ruante dhentë e tij teksa kullosnin çdo ditë në një kodër të re. Gjithashtu frymëzoi në krijimin e motos […]

 • Ndriço dritën tënde!

  E njoha Marinën, thuajse 20 vite më parë, në një punishte që organizonte një OJQ japoneze për gratë refugjate të Bosnjës. Ajo ishte e afërt dhe miqësore, dhe pa dyshim i shtonte prekjen e saj shumë origjinale evenimentit, edhe pse ajo vetëm i ndihmonte këto gra të bënin disa letra të thjeshta përshëndetëse. Disa vite […]

 • Si të bësh ndryshimin?

  Një pjesë e trishtueshme e ditës sime është kur dëgjoj lajmet. Thuajse çdo lajm flet për njerëz që po përballen me situata të tmerrshme. Si të krishterët dhe jo të krishterët përballen me vuajtje shumë të dhimbshme në një formë apo në një tjetër, anë e mbanë botës. Shumica e lajmeve flet për rrethana tragjike. […]

 • Kush është fqinji im?

  Po i lexoja historinë e njohur të Samaritanit të Mirë1 nga një Bibël e ilustruar me figura vizatimore një grupi nxënësish tetë, nëntë vjeçarë të Shkollës të së Dielës. Historia mbaroi me pyetjen që bëri Jezusi: “Cili na këta të tre, pra, të duket se qe i afërmi i atij që ra në duart e […]

 • Historia e Xhorxhit

  “Ka ndonjë motivim fetar, puna humanitare që bëni? Nëse është fetare, unë jam ateist.” Endacaku plak që po më tërhiqte krahun ngjante më shumë me një bishë sesa me një njeri. Trupi i tij i rrëgjuar mbante shenjat e alkoolizmit ekstrem, por sytë e tij ishin vigjilentë dhe luteshin bashkë me të miat. “Dikur kam […]

 • Ndriço qoshen tënde

  U trondita nga zëri tashmë i njohur i një foshnje që qan me ngashërim. Pas perdes së lindjes, mund të dëgjoja brengosjen e nënës së tij, zërin e saj të lodhur duke u përpjekur ta qetësojë. Unë isha pesëmbëdhjetë vjeç dhe isha në spital, në pavijonin e fëmijëve pasi kisha hequr bajamet një ditë më […]

 • Fuqia e një buzëqeshjeje

  Buzëqeshjet janë të fuqishme. Me shumë gjasa, ju keni takuar njerëz me dhunti, siç kam takuar edhe unë, të cilët rrezatojnë ngrohtësi dhe dashamirësi gjatë gjithë kohës. Ata buzëqeshin aq shumë, saqë vetëm duke ndenjur pranë tyre, mbush baterinë tënde shpirtërore. Edhe foshnjat janë eksperte për këtë. Pa thënë asnjë fjalë, ato ta ndriçojnë ditën […]

 • Kënaqësia e të shërbyerit

  Vitet e fundit, kam qenë vullnetar në një projekt që u jep mësim të rinjve pa të drejta. Unë jam rritur në një familje tipike indiane të klasës së mesme të sipërme, dhe pjesën me të madhe të jetës sime kam jetuar në një lagje të ngritur të qytetit, ku u rrita dhe shijova një […]

 • Momentum

  Kur vuan një humbje të madhe apo je i tronditur nga problemet, ndryshimet apo pengesat e jetës, mund të duket thuajse e pamundur ose e pashpresë të fitosh, por kjo ndodh kur lufton dhe bën përpjekjet e tua më të mëdha rezultojnë në një “të pamundur” të madhe, vjen nga pas fitorja që ndryshon historinë. […]

 • Shiko përtej vetes

  Jeta mund të jetë jashtëzakonisht e ngarkuar, dhe kjo mund të vështirësojë jetët tona shpirtërore. Mund të jetë e vështirë të gjesh kohë të bisedosh me Zotin, të kalosh kohë në praninë dhe fjalën e Tij. Sikur të ketë një forcë të fortë rëndese që na mban të lidhur pas brengave të jetës së përditshme, […]

 • Gëzo ditën e dikujt

  Ke pasur ndonjë herë ndonjë ditë të keqe, vetëm sepse ke kaluar rrugën me dikë që ishte me humor të keq? Ndoshta, ka qenë dikush në të njëjtin autobus, apo një klient tjetër në të njëjtin dyqan, dikush të cilin normalisht as do ta vinit re, por ai një person idhnak apo i shkujdesur që […]