Volumi 17.12 | Dhjetor 2016

 • Të jetosh mesazhin e engjëjve

  Në këtë botën tonë të mërzitshme, është e vështirë të mos tronditesh nga lajmet të vazhdueshme të këqija të terrorizmit, luftës, katastrofave natyrore dhe vuajtjeve. Mesazhi i Krishtlindjes, paqja në tokë dhe dashamirësia kundrejt të tjerëve, nuk ka qenë kurrë më e nevojshme. Dhe përsëri e di, ndonjëherë ndiej sikur përpjekjet e mia janë si […]

 • Dhurata

  Krishtlindja mund të përqaset me një dhuratë Krishtlindjeje, ku dhënësi është Zoti, dhurata është Jezusi, dhe marrësi është si e gjithë bota mbarë dhe gjithsecili prej nesh personalisht. Analogjia bazohet në atë që me shumë gjasa është vargu më i njohur dhe më i rëndësishëm në Bibël, Gjoni 3:16. E kam dëgjuar shumë herë analogjinë […]

 • Zoti e tejkalon Veten

  Dëgjohet e qara e parë e fëmijës, pritet kordoni i kërthizës, dhe prindërit krenarë dhe gjithë të pranishmit e tjerë, qofshin obstetër apo mjekë shoqërues në një spital shndritës apo një mami fisi në një kasolle kashte, ngazëllehen me mrekullinë që sapo dëshmuan. Lindja e Jezusit në Krishtlindjen e parë ishte kështu, por gjithashtu përfshiu […]

 • Turbull, përmes një xhami

  Bibla na tregon se ne shohim turbull përmes një xhami. Kjo i referohet aftësisë sonë të kufizuar për të mbërthyer të gjitha realitetet shpirtërore të parajsës, por unë besoj se perceptimi ynë i kufizuar gjithashtu ndikon në aftësinë tonë për të kuptuar plotësisht zemrat e të tjerëve që takojmë këtu, tani. Shpesh, dështojmë t’i shohim […]

 • Ora e rërës

  Shkova te tryeza ime e punës në mëngjes të Vigjiljes së Krishtlindjes për të zbuluar që xhami i orës sime të dashur me rërë disi, ishte thyer. E hodha në kosh, më pas e nxora përsëri për t’i bërë një foto të fundit. Orët e rërës më kanë magjepsur gjithmonë, veçanërisht kjo. Ishte dhuratë për […]

 • Të dhurosh Krishtlindje

  Është Vigjilje Krishtlindjesh. E kisha me nxitim, po përpiqesha të përfundoja punën shpejt dhe të përgatitesha për mbrëmjen me familjen dhe miqtë e mi, kur ra telefoni. U përgjigja me padurim, “Po, përshëndetje?” “Gëzuar Krishtlindjen, Lilia!” zëri në anën tjetër, thërriti me gëzim një zë që fliste një anglishte me theks. “Sesilia?” e pyeta. “Gëzuar […]

 • Të gjesh Krishtlindjen

  Të gjithë të emocionuar marrin dhurata. Është diçka të mrekullueshme të dish që dikush interesohet mjaftueshëm sa të mendojë se çfarë do të të pëlqente, ta blejë ose ta krijojë vetë atë dhe të ta dhurojë. Ka gjithashtu një gëzim të veçantë në dhënien e dhuratave. Kur gjeni një dhuratë, të cilën e dini që […]

 • Ati i jetimëve

  “Zoti është ati yt,” tha i riu. “Ai erdhi në tokë, për Krishtlindje në formë njerëzore. Përmes Jezusit, që të dish se si është Zoti.” Ai më pa me sy plot shpresë, por unë nuk u binda. “Ati shqetësohet,” vazhdoi ai.  “Ati kujdeset për ty dhe është gjithmonë pranë.” E vështrova dhe tunda kokën. Ai […]

 • Shpëtimtari Shumëdimensional

  Kam menduar si traditat e Krishtlindjes ndryshojnë jo vetëm nga vendi në vend, por edhe nga familja në familje. Ushqimi Në disa vende, pjata kryesore klasike është proshutë ose mish derri i pjekur; në të tjera, gjel deti, patë, rosak, pulë, merluc, “tamales”, “pierogis”, ose një asortiment djathërash. Një asado (ushqim zgare) qengji, vici apo […]

 • Një sezon për dashurinë

  Krishtlindja është “sezoni i haresë” dhe “një periudhë dollish.” Por me afrimin e Krishtlindjes, a gjeni veten duke përjetuar gjëra që janë larg gëzimit dhe haresë? Nëse e shikoni çdo Krishtlindje sikur ka nevojë të jetë më e madhe dhe më e mirë se ajo e fundit, me shumë mundësi po mbushni të shqetësuar çdo […]