Volumi 17.04 | Prill 2016

 • Të përballemi me të panjohurën – së bashku

  Si shumë njerëzve të tjerë, edhe mua më pëlqen parashikueshmëria. Ndryshimi mund të thotë, të shkel në territor të panjohur dhe të humbas rutinën time të rehatshme, dhe kjo është frikshme. Gjithashtu, do të thotë se më duhet të heq dorë pak nga kontrolli. Gjithashtu edhe kjo është e frikshme. Edhe kur ju përgatiteni sa […]

 • Të ndryshosh peizazhin

  Po ngisja makinën për në shtëpi dhe e kalova kthesën time. E njoh mirë lagjen dhe e jam kthyer në atë rrugë me mijëra herë. Por u ngatërrova nga peizazhi në ndryshim. Ishte shembur një qendër e pashfrytëzuar tregtare and buldozerët nuk kanë pushuar gjithë javën. Papritmas, ndërtesa në cep nuk ishte më atje, dhe […]

 • Të fillosh nga e para

  Unë dhe bashkëshorti im u shpërngulëm në Kanada disa vite më parë, pasi jetuam 30 vite jashtë shtetit. Gjatë atyre viteve, jetova, punova, dhe udhëtova kudo nëpër dy Amerikat pa u kthyer ndonjëherë në vendlindjen time qoftë edhe për pak kohë. Procesi i rikthimit në atdhe ishte paksa një tronditje kulturore, megjithatë shpejt filloi të […]

 • Rruga ku udhëton

  Rreth 13 vite më parë, unë dhe bashkëshorti im, Sem, bëmë një udhëtim nga Kalgari, në Albertë, për në Uinipeg, të Manitobës, në Kanada. E ngarkuam kamionin tonë të vjetër për shpërnguljen dhe u nisëm. E kishim planifikuar shumë mirë këtë shpërngulje. Çdo gjë ishte e paketuar dhe sistemuar me kujdes. Kishim përcaktuar rrugën dhe […]

 • Të bësh paqe me Xhonë

  Një nga librat e mi të preferuar gjatë fëmijërisë ishte Gra të vogla (Little Women), nga Louisa May Alcott. Romani flet për jetën e katër motrave: Meg, Xho, Beti, and Emi Març, duke përshkruar me hollësi kalimin e tyre nga fëmijë në gra. Kishte analogji me familjen time, duke qenë se edhe unë kisha motra, […]

 • Kërce sipas muzikës

  Ne mund të mësojmë shumë si të përballemi me ndryshimin nga komedia muzikore klasike Violinisti në Çati (Fiddler on the Roof).  [[Muzika nga Jerry Bock, teksti nga Sheldon Harnick.]] Historia zhvillohet në fillim të shekullit të XXtë dhe paraqet një familje hebre që vuan nga varfëria dhe përndjekja fetare në jug të Rusisë. Babai, Tevi, qahet se […]

 • Përsëri nga e para?

  Gjatë 12 viteve të fundit, kam punuar si kontraktuese e pavarur për një projekt që e kisha me shumë pasion. Falë disa ndryshimeve të kohëve të fundit, ky projekt u anulua. Unë ndiej zbrazëti, si një vrimë në stomakun tim, dhe jam munduar të kuptoj çfarë do të ndodhë tjetër. T’ju them të drejtën, nuk […]

 • Hapa të vegjël, progres i shpejtë

  Nja dy vite më parë, fillova vrapin si aktivitet fizik, dhe u përpoqa ta ushtroja rregullisht. Me shpejtësi arrita të vrapoja me distanca të gjata dhe më gjatë se kur e fillova, por pasi arrita njëfarë niveli nuk pësova ndryshime për një vit, në mos më shumë. Më dukej e vështirë të rrisja rezistencën përtej […]

 • Të pranosh ndryshimin

  Kur je duke përjetuar shumë lëvizje apo ndryshime, mund të rritet niveli i pasigurisë, shqetësimit, madje edhe pak frikë, merak apo dekurajim, duke pyetur veten sesi do t’ia dilni mbanë dhe se çfarë rezervon e ardhmja. Të besosh në Zot nuk të garanton se ndryshimet do të jenë të thjeshta për t’u kaluar, apo se […]

 • Të rritemi nga përvojat!

  Kohët e fundit u bëra nënë me dy fëmijë. Vijnë kaq shumë emocione, gëzime dhe mësime të reja, me ardhjen e një fëmije tjetër në familje. Sfida më e re me të cilën unë përballem është të bëhem gati të kthehem në punë dhe të përgatis foshnjën time tre muajshe për këtë ndryshim. Vajzën time […]