Volumi 16.10 | Tetor 2015

 • Sfida e ndryshimit

  Jeta e shumë njerëzve ndryshon kur njohin dhe pranojnë Jezusin.  Për shembull, menjëherë pasi takoi dhe bisedoi me Jezusin, jeta e Zakeut ndryshoi tërësisht.1 Ndërkaq Sauli brenda disa ditëve, nga një njeri që shfrynte kërcënime dhe ishte i gatshëm për të vrarë Kristianët, u bë apostulli Pal që predikonte ungjillin.2 Edhe kohët e fundit, shumë […]

 • Shenjuesi i librave

  Jam ulur këtu dhe i kam ngulur sytë anash ekranit të kompjuterit ku kam lënë një prej shënjuesve më të bukur të librave që kam pasur ndonjëherë. Në të ndodhet fotoja e një nëne duke përqafuar një fëmijë të vogël dhe poshtë një thënie nga Charles Dickens: “Nuk është gjë e vogël që ata, të […]

 • Xhevahire të fshehura

  Duke qenë gjithmonë në kërkim të diçkaje të bukur, një ditë pashë një copëz të vogël e të lëmuar qelqi përgjatë plazhit. Kur është e lëmuar dhe me shkëlqim, një copë e zakonshme qelqi duket si diçka me vlerë, si diçka për t’u ekspozuar tek dera, në një varëse të çmuar apo diçka të përafërt. Të […]

 • Të grisura dhe të riparuara

  Kur isha fëmijë, ime më mbante një pjesë të rrobave që kishin nevojë për t’u riparuar pranë makinës qepëse, kryesisht rrobat tona të fëmijëve dhe i qepte çdo të shtunë paradite. Kam shumë kujtime të bukura kur ulesha pranë saj e mësoja të qepja fustane për kukullat e mia. Por gjëja më e rëndësishme që […]

 • Dalja nga monotonia

  Kohët e fundit kisha një parandjenjë se kisha nevojë për ndryshim, por nuk mund ta kuptoja se çfarë konretisht. Kisha një ndjenjë që s’më ndahej, por nuk u përpoqa të bëj diçka rreth saj. Në atë kohë, vajza ime Joana më ftoi në një program të veçantë gjimnastike që përfshinte një sërë veprimtarish si tonifikim, […]

 • Formula për rritje shpirtërore

   Ai kërkoi Perëndinë …. dhe përderisa kërkoi Zotin, Perëndia e begatoi.1 Nëse doni të jeni në formë të mirë fizike duhet të ushqeheni siç duhet, të stërviteni dhe të krijoni një program të mirë fizik. Në mënyrrë të ngjashme, nëse kërkoni një rritje shpirtërore—nëse doni të jeni në formë të mirë shpirtërore—duhet të investoni e […]

 • Lamtumirë një miku të vjetër

  Ime më, një grua e moshuar, më mori në telefon. “Kur të vish herën tjetër a mund t’i hedhësh një sy garazhit? Vëllai yt po na ndihmon ta pastrojmë dhe ka gjetur disa sende tuajat të vjetra.” Çfarë mund të kishte mbetur nga fëmijëria? Kur shkova aty zbulova çfarë ishte: një makinë e madhe shkrimi, […]

 • Ta bësh ëndrrën realitet

  Në një pikë a në një tjetër të gjithë ne jemi të pakënaqur me veten apo rrethanat tona—dhe kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë negative. Një sasi e caktuar pakënaqësie është e domosdoshme nëse duam të ecim përpara. Që të arrijmë maksimumin, duhet të ëndërrojmë atë ku duam të jemi. Problemi është se shumë prej […]

 • Mbeturinat e një burri

  Duke mos patur besim, ne i presim rrugën mrekullive që janë nisur drejt nesh. Jeta është e lidhur shumë me besimin për të parë mundësitë që të tjerët nuk i vënë re. Merrni për shembull, farën e mollës. Shumë njerëz e hedhin bërthamën dhe farat si një gjë të pavlerë, por dikush që ka besim […]

 • Mbiciklimi!

  Magjepsem gjithmonë e më shumë kur shoh se si Lidja, një mike shumë e afërt e imja, kthen mbeturinat në vepra arti. Ajo drejton në mënyrë vullnetare një qendër të quajtur Koraci (Hapat) dhe organizon seminare mbi artin për fëmijë, të moshuar, të rinj, shtëpiakë, njerëz me aftësi të kufizuara etj. Përveç teknikave të zakonshme […]

 • Keni nevojë për ndryshim?

  Ka njerëz pafund, brenda dhe jashtë kontekstit të historisë së Biblës,  jeta e të cilëve ka ndryshuar pasi kanë takuar Jezusin. Pali është shembulli perfekt që tregon fuqinë e Jezusit për të transformuar jetët tona. Ai ishte një Farise (anëtar i një grupi fetar të lashtë Hebre) i cili ishte totalisht kundër ndjekësve të Jezusit, […]

 • Të mësosh do të thotë të ecësh përpara

  Vështroni për pak çaste natyrën. Shikoni bimët kur nxjerrin gjethe të reja dhe lulet tek lulëzojnë. Shihni zogjtë e vegjël teksa mësojnë të fluturojnë për herë të parë. Shihni sa entuziastë janë kotelet dhe qenushët e vegjël kur mësojnë dhe eksplorojnë gjëra të reja. Duke mësuar dhe duke u zhvilluar bota bëhet më e bukur […]