Volumi 15.07 | Korrik 2014

 • Në kërkim të lumturisë

  “A dëshiron të jesh i lumtur?” Shprehja mbi kopertinën e një reviste më tërhoqi vëmendjen dhe më bëri të vë buzën në gaz. Sigurisht që të gjithë duan të jenë të lumtur; dhe ju mund të mendoni se pas mijëra filozofëve dhe teologëve që janë ballafaquar me këtë problem–pa përmendur librat dhe artikujt e botuar […]

 • Mësimi i çajit

  Një gjë që më ka pëlqyer gjatë kohës që jetova në Japoni është aftësia që kanë japonezët për të shndërruar veprimtaritë e përditshme në shfaqje arti. Punë të zakonshme si bërja e çajit, kujdesi ndaj luleve, kopshtaria, mbledhja e gurëve janë kthyer në veprimtari kulturore dhe shpirtërore. I adhuroj se si e bëjnë këtë gjë […]

 • E papritura

  Xhipi ynë tronditej nëpër rrugicën e prishur që do të na nxirrte në rrugën kryesore dhe më pas në shtëpi në Naroibi, pas një projekti të suksesshëm me ndihma humanitare në një zonë të largët rurale në Kenia. Mendja po më fluturonte tek java e ngarkuar që më priste. Projekti tjetër ishte afër dhe duhej […]

 • Dashuria për ngjyrat

  Një nga dhuratat e para që mbaj mend të kem marrë ishte një set bojrash uji. Më pas më erdhi një set bojrash vaji, një kavalet dhe pak telajo. Më kujtohet “kryevepra” ime e parë, e pikturuar në moshën 11–vjeçare gjatë pushimeve verore në mal. M’u deshën ditë dhe rezultati nuk ishtë dhe aq mahnitës, […]

 • Kërkimi

  Nehemia tha se ai ishte burimi i fuqisë së vërtetë.1 Psalmisti David e gjeti atë në praninë e Zotit dhe ia ktheu Atij përsëri si një dhuratë dashurie.2 Jeremia e gjeti atë në Fjalën e Zotit.3 Mbreti Solomon tha se ai ishte një nga shpërblimet e Zotit kur jeton si duhet.4 Jezusi ia premtoi atë […]

 • Një zemër plot gëzim

  Zoti mund t’ju japë gëzim, që ju bën të lumtur edhe nëse gjërat nuk janë të përkryera në jetën tuaj, sepse ai shkon përtej saj. Zoti premton se gjërat do të rregullohen në të ardhmen, dhe se Ai ju jep forcë për të tashmen. Zoti dëshiron t’ju ndihmojë të jeni të lumtur edhe nëse gjërat […]

 • E dua jetën!

  Muret e dhomës sime të gjumit po shkëlqejnë nga dielli i mëngjesit. Fërkoj sytë, shtrij krahët, duke e lënë mendjen të udhëtojë nëpër kujtime. Gjatë ecejakeve të jetës, kam bërë atë që më pëlqen ta quaj një zbulim–megjithëse shumë të tjerë e kanë ditur këtë sekret prej kohësh. Kam zbuluar se çfarë e bën një […]

 • Në pritje të se hënës

  Islandezët e suksesshëm ishin cituar në një artikull gazete kohët e fundit duke i dhënë përgjigje të njëjtave pyetje. Një përgjigje për pyetjen “A keni ndonjë këshillë për jetën për lexuesit?” – më tërhoqi vëmendjen: “Të dielën, gjithmonë priteni me padurim javën që vjen.” E lehtë të thuhet! Mendova. Puna si infermiere në një azil […]

 • Terapia e mirënjohjes

  Dimri ishte shumë i gjatë në Gadishullin e Ballkanit. Sa e kemi pritur ardhjen e pranverës! Më në fund, lulet e bukura çelën dhe pemët nxorrën sythet dhe pastaj shpërthyen në një jetë të re. Zogjtë kënduan himnet e tyre duke njoftuar se dimri kishte mbaruar sërish. Çdokush, mendoj, e pret me padurim këtë kohë […]

 • Loja e buzëqeshjes

  Kur isha e vogël, unë dhe motra ime luanim Lojën e Buzëqeshjes. Kurdo që dilnim, që çonim ndonjë porosi me nënën tonë, kur shkonim në supermarket apo kur prisnim në semafor, ne bënim një konkurs të vogël për të parë se kush mund të gjente më shumë buzëqeshje tek njerëzit që kalonin afër. Shihnim biznesmenë […]

 • Jeto momentin

  Pjetri ishtë i frikësuar. Bashkë me Jakobin dhe Gjonin, ai ngjiti malin duke ndjekur Jezusin, kur papritur “fytyra e Jezusit shkëlqeu si dielli dhe rrobat e Tij u bënë të bardha si drita.” Shfaqja u bë shumë shpejt edhe më mahnitëse: Moisiu dhe Elija–të vdekur për shumë shekuj–u shfaqën dhe filluan të bisedonin me Jezusin.1 […]