2014

 • Të gjesh kuptimin

  Një nga pyetjet kryesore që filozofët dhe teologët janë përpjekur t’i përgjigjen ndër shekuj është: çfarë i jep kuptim jetës? Çdokush dëshiron të jetë i lumtur e i arrirë, por a mund ta themi se çfarë është lumturia e vërtetë dhe cili është burimi i saj? Grekët e lashtë besonin se lumturia buronte nga brenda […]

 • Terapia e Valerias

  Ishte një ditë e bukur pranvere. Një erë e lehtë, e ngrohtë dhe ledhatuese lajmëronte ardhjen e stinës. Të gjithë rreth meje ishin në humor të mirë. Por ndodh shpesh në ditë si këto, atëherë kur nuk e presim, që Zoti të na surprizojë me një mësim. Atë mëngjes, mora një letër nga një shoqe. […]

 • Farat e të sotmes, frytet e së ardhmes

  Duke ecur nëpër kopështin botanik të Kalkutës, në Indi, u magjepsa nga ngjyrat e gjalla e plot jetë të luleve. Për disa orë m’u duk sikur më kishin zhvendosur nga rrëmuja e qytetit në një botë plot bukuri. Duke dalë, hyra në zyrë për të përgëzuar stafin për punën e mirë që bëjnë për t’u […]

 • Byzylyku jeshil

  Vizita ime e parë në festivalin Exit të muzikës rrok – i mbajtur pranë një kështjelle të bukur në Novi Sad, një qytet serb shumë i bukur mbi lumin Danub – ishte e paharrueshme. Kishte skena të ndërtuara ngado dhe rrugët ishin të mbushura me turma njerëzish, tenda të mëdha që oshëtinin nga lloje të […]

 • Për kë?

  Ka pasur raste që më është dukur sikur shtiresha si njeri i mirë. Për shembull, kur punoja si vullnetar për të ofruar ndihmë pas tërmetit në Tohoku dhe cunamit në Japoni në vitin 2011. Një pjesë e imja donte vërtetë të ndihmonte dhe të sillte ndryshim, por e dija gjithashtu se po bëja atë që […]

 • Qoftë engjëll ose jo

  Hebrenjtë 13;2 thonë, “Mos harroni të tregoheni mikpritës me të panjohurit, sepse, pa kuptuar, mund t’i keni ofruar mikpritjen engjëjve.” I kam ditur këto vargje që kur isha fëmijë, dhe më kujtohet kur i imagjinoja njerëzit që takoja, si engjëj të fshehur. Kjo gjë më bënte të isha e sjellshme dhe miqësore në shumicën e […]

 • Qirinj në shandan

  T’u tregosh dashurinë e Zotit atyre që Ai sjell në rrugën tonë çdo ditë, është gjëja kryesore e të qenurit Kristian. Në shkrimin e tij rreth kësaj, apostulli Pal, shkoi aq larg sa tha se, “dashuria e Krishtit na detyron”1 të veprojmë kështu. Në çdo lloj mënyre që mundemi, Zoti na ka thirrur të ndajmë […]

 • Kujtime me Martën

  Fqinja ime Marta u nda nga jeta këtë javë pas një beteje të gjatë me sëmundjen e emfizemës. Do më mungojë. Kam menduar shumë për të këto ditë. Kur bashkëshorti im Dan dhe unë u transferuam në lagje, Marta na ftoi për çaj dhe biskota. U ulëm në dhomën e saj të ndenjes, aq të […]

 • Rëndësia e një jete të shëndetshme

  Të jesh i shëndetshëm nuk ndodh rastësisht. Duhen bërë përpjekje, sakrifica, duhen rioarganizuar prioritetet dhe duhet të hiqet dorë nga disa gjëra që japin kënaqësi, por që nuk na bëjnë mirë. Një kujdes afatgjatë shëndetësor është një investim për gjithë jetën, por një investim i mençur. Më mirë të investojmë nga pak çdo ditë për […]

 • Kur askush nuk e vuri re

  Ishte një ditë e zymtë kur u ula në dritaren e një shtëpie më mur tulle në Leicester, Angli, duke parë shiun teksa krijonte rrëke të vogla mbi xhamin e dritares. Një shok më kishte lënë të rrija në shtëpinë e tij gjatë kohës që nuk ndodhej aty dhe unë kujdesesha për një të afërm […]

 • Një jetë e denjë

  Ne nuk do të kemi thirrjen e Abrahamit për t’u bërë ati i kombeve.1 Nuk e kanë shumë prej nesh forcën e Samsonit për të sjellë keqbërësit para drejtësisë.2 Rrallë ndodh të të jepet përgjegjësia e ruajtjes së popullit të kombit tonë, siç iu dha Esterit.3 Dhe shumica prej nesh nuk ka guximin e profetit […]

 • Gjej kohë për njerëzit

  Është e lehtë të jesh njeri i mirë, por gjithsesi i mbyllur në botën tënde të vogël. Në fund të fundit, keni më shumë punë dhe përgjegjësi nga sa mendoni se mund të përballoni. Nuk është çudi që keni pak kohë për të ndihmuar të tjerët. Kur isha në tokë, edhe Unë isha i zënë, […]