2014

 • Dritë në errësirë

  Në romanin Mbreti i Unazave,1 elfi “Gruaja e Dritës”, i paraqet Frodos një llampë kristali që përmban dritën e yllit Eärendil. “Do të shkëlqejë më shumë, sa herë të kesh nevojë për të gjatë natës,” i premton ajo; dhe pa dyshim, Frodo dhe Sam e përdorin dritën në shumë raste për të shmangur të keqen. […]

 • Në minierën e kripës

  Ne zbritëm poshtë 378 shkallë spirale në Minierë e Kripës në Wieliczka, në Poloninë jugore duke pyetur veten se çfarë do të gjenim atje dhe duke menduar se sa e lehtë ishte të humbje në labirintin nëntokësor që ndodhej rreth nesh. U mahnita sesi dikush mund të kalonte kaq shumë kohë nga jeta e tij […]

 • Të kapërcejmë vështirësitë

  Drita vlerësohet dhe çmohet sepse kemi provuar errësirën. Shpresa çmohet shumë pasi kemi provuar dëshpërimin. Të mirat na sjellin gëzim të madh, sepse e kemi jetuar jetën pa to. Ne e çmojmë shëndetin sepse kemi provuar sëmundjen dhe e kuptojmë sa e rëndësishme është të të duan, sepse e kemi parë ç’është vetmia. Nuk besoj […]

 • Moment pas momenti

  Kur djali ynë Pete ishte tre vjeç, u diagnostikua me leuçemi dhe jeta jonë ndryshoi pa masë nga një moment në tjetrin. Nuk ka manual udhëzimi që t’ju tregojnë sesi të përballeni më këtë situatë, kur djali juaj ka një sëmundje që i rrezikon jetën. Edhe pse gjetëm strehë në krahët e ngrohtë të Jezusit, […]

 • Përballu me stuhinë

  Para shumë vitesh, familja jonë e vogël po udhëtonte me një anije tregtare nga Europa drejt misionit tonë të ri të shërbimit në Amerikën Jugore. Për shkak të vonesave të gjata të ngarkimit të mallrave të anijes, u gjendëm duke lundruar në mes të dimrit në Mesdhe në të njëjtën periudhë të vitit në të […]

 • Shëtitje mbi “dragua”

  Duke lidhur rripin dhe duke kontrolluar paisjet që cdo gjë të ishte në rregull, mbajta frerët fort me dorë. Krijesa me krahë u anua, u lëkund dhe u përdrodh që të çlirohej nga pengesat dhe të më ngrinte drejt humnerës. Personat që kujdeseshin për mua, një në secilën anë, ia dolën të përmbanin tërbimin e […]

 • Vizitë në një luginë

  Fjala hebraike bakah do të thotë “vajtoj”, dhe në kohën e Biblës ka ekzistuar një luginë me këtë emër në Izrael. Në mënyrë figurative, Lugina e Bakas është një vend në të cilin të gjithë kemi kaluar në një moment apo në një tjetër. Është një vend me vuajtje, dhimbje, vështirësi; një vend i shkretë, […]

 • Këmbëngul dhe fito

  “Je më trim nga sa beson, më i fortë nga sa dukesh dhe më i mençur nga sa mendon.”—Christopher Robin (A. A. Milne) Herën e parë që lexova këtë thënie, m’u kujtua një histori e një djali të ri me aftësi të jashtëzakonshme atletike. Që në moshën nëntëmbëdhjetë vjeçare Rafael Nadal e dinte se dëshironte […]

 • Të shmangim zhgënjimin

  Kush nuk ka provuar ndonjëherë zhgënjim? Ndoshta një mik ju ka braktisur; ndoshta një ngritje në detyrë nuk u arrit; ndoshta ajo që e mendonit si dashuri të përjetshme përfundoi në një divorc; ndoshta kishit ëndrra të mëdha për fëmijët tuaj, por ata ndoqën një rrugë tjetër. Bibla përmban shumë histori me prindër që u […]

 • Po vjen dimri

  Nuk më pëlqen i ftohti, acari, dimri me borë. Kjo është një arsye madhore pse isha i lumtur kur jetoja në Meksikë për shumë vite. Por tani, unë dhe bashkëshortja ime jetojmë në Kanada dhe dje ra dëborë. Në këtë periudhë të vitit është herët për të rënë borë dhe ato ishin flokë të lehtë […]

 • Goditje të forta

  A keni menduar ndonjëherë se përse herë pas here në eksperiencën e jetës goditemi nga vështirësitë? Atëherë kur je duke lulëzuar dhe ke shënuar disa arritje në jetë, ndodh diçka që të largon lumturinë që kishe arritur. “Përse të ndodhë?” Përse tani?” Përse mua?” Këto pyetje, në vend që të na ndihmojnë të ndryshojmë situatën, […]