Volumi 14.12 | Dhjetor 2013

 • Festa e Ditëlindjes

  Gjithë jetën time deri tani e kam kaluar në hemisferën veriore, dhe për rrjedhojë, trupi im është i aftë të njohë rënien e temperaturave dhe shkurtimin e ditëve, shenja këto që tregojnë se po afrojnë Krishtlindjet. Më pëlqen çdo gjë nga sezoni i Krishtlindjeve – ngjyrat, dritat vezulluese, dhuratat, pemët e Krishtlindjeve, aromat, buzëqeshjet që […]

 • Ylli i Krishtlindjeve

  Më kanë pëlqyer gjithmonë lulet e kuqe dhe jeshile të ponsietës dhe kam menduar se ishin ngjyrat e tyre të gjalla që i bënin pjesë të zbukurimeve të Krishtlindjeve. Por nuk është vetëm kjo… Sipas një legjende meksikane, në shekullin e 16-të, një vajzë e vogël fshatare me emrin Maria ishte e shqetësuar gjatë një […]

 • Tringëlloni zilet

  Lëreni harenë e Krishtlindjeve t’ju prekë shpirtin, nëpërmjet tingëllimit tëzileve, korit të këngëve apo qetësisë së zemrës suaj. Ka shumë mënyra për të festuar: Krishti lindi! Le t’u biem zileve të Krishtlindjeve, t’u biem vërtetë, T’i themi gjithë botës se Jezusi është Mbret, Të gjithë në një zë të themi fort, Tregimin e lumtur, mirë […]

 • Dramatizimi i Krishtlindjeve

  Gjatë pantonimës, aktori luan në heshtje ndërkohë që audienca mendon se “kë” përfaqëson ai ose ajo. Aktorët për Krishtlindjet e para mund të jenë paraqitur kështu: [Tëçuditur dhe disi të shqetësuar] Maria: “Engjëllii tha {Marisë]: ’Përshëndetje, o hirplotë, Zoti është me ty; e bekuar je ti ndër gratë!’ Por kur ajo e pa, ishte shumë […]

 • Një Këngë Krishtlindjeje

  Çfarë ju vjen në mend kur mendoni për Krishtlindjet? Ndoshta dhurata, pemë jeshile, drita, ushqim i mirë, lindja e Fëmijës Jezus, ardhja e vitit të ri, fundi i vitit të shkuar, dhe ndoshta për shumë njerëz, një Këngë Krishtlindjesh. Përralla e njohur e Koprracit të pasjellshëm është ritreguar shpesh për vite me rradhë që nga […]

 • Dhurata e shpirtit

  Të gjitha punët që Jezusi bëri në tokë duhet të kenë qenë shumë të rëndësishme për Birin e Perëndisë që të zbriste dhe t’i kryente ato. Por kur ti shikon ato gjëra shumë të rëndësishme, kupton se jo të gjitha do të quheshin “spektakolare” nga njerëzit. Shumë prej gjërave që Ai bëri – transformimet shpirtërore […]

 • Kujtime Krishtlindjesh

  Unë kam lindur në vitin 1955, vetëm dhjetë vjet pas Luftës së Dytë Botërore, kur vështirësitë e kohës së luftës ishin ende të freskëta në mendjet e njerëzve. Kur ishim fëmijë, gjyshi na tregonte për urinë ekstreme dhe për luftën për mbijetesë gjatë muajve të acartëdhe të gjatëtë dimrit. Qyteti ynë ndodhej në mes të […]

 • Një dileme shume personale

  Bota ku u rritën Jozefi dhe Maria, prindërit tokësorë të Jezusit, ishte tërësisht ndryshe nga bota e jonë sot dhe ata ishin shumë të rinj kur u fejuan. Në Izraelin e hershëm, një çift fejohej kur burri i jepte gruas në dorë ose nëpërmjet një korrieri, një letër ose një kartmonedhë pa i kushtuar rëndësi […]

 • Krishtlindjet? Përse?

  Na ishte një herë një burrë që nuk besonte tek Zoti, dhe nuk ngurronte t’ua thoshte të tjerëve mendimin e tij rreth fesë apo festave fetare, si Krishtlindjet. Bashkëshortja e tij besonte, dhe i rriti fëmijët duke i mësuar të besonin në Zot dhe tek Jezusi, pavarësisht komenteve nënvlerësuese të bashkëshortit të saj. Gjatë një […]

 • Ji një engjëll

  Nuk ka gëzim më të madh apo shpërblim më të madh se sa të sjellësh një ndryshim thelbësor në jetën e dikujt. —Motër Mary Rose McGeady (1928–2012) Sezonin Festiv duhet ta shohim jo vetëm si një rast për të dhuruar gjëra materiale, por si një rast për të dhuruar atë që ka më shumë rëndësi…dhurimin […]

 • Drita e qiririt

  Kujtimet, ashtu si qirinjtë, shndrisin në përiudhën e Krishtlindjeve.—Charles Dickens (1812–1870)  E ndez këtë qiri në PRITJE të… Fakti që nuk e dimë datën fikse të lindjes së Jezusit nuk ka shumë rëndësi; e rëndësishme është që Ai lindi. Mes gjithë veprimtarive tona të ngjeshura, le të ndalemi të mendojmë për Shpëtimtarin që jetoi, vdiq […]