Volumi 14.10 | Tetor 2013

 • Të zotërosh kontroll

  Vetëkontrolli është fruit i nëntë i Shpirtit të Shenjtë i renditur te Galatinët 5:22-23. Edhe pse renditet i fundit, është me pa dyshim shumë i rëndësishëm. Duhet shumë vetëkontroll për të treguar tetë frutet e tjerë. Së fundi lexova për eksperimentin e bonboneve të sheqerit Stanford, drejtuar nga psikologët e universitetit Stanford në vitin 1972. […]

 • Koshi i rrobave

  Para pak kohësh lexova disa këshilla se si të sillesh me njerëzit: 1) Fol hareshëm. 2) Buzëqesh. 3) Drejtoju njerëzve në emër. 4) Ji miqësor dhe i dobishëm. 5) Fol hapur. 6) Trego interes për të tjerët 7) Ji bujar duke i çmuar, kurajuar dhe vlerësuar ata. 8) Ji i interesuar me pastërti për ndjenjat e të […]

 • Më ço te padroni yt!

  Fëmijët—e madje dhe shumë të rritur—e pëlqejnë shumë historinë e Aladinit. Aventura, marifete magjike, e mira kundër së keqes, dhe historia finale e suksesit të një djali lypës që transformohet në princ nga një xhind i mahnitshëm. Ka diçka tërheqëse rreth atij suksesi të lehtë. Në vend që të disiplinojë veten dhe të punojë shumë […]

 • Vetëkontrolli—fruti çlirues

  Sekreti për të krijuar vetëkontroll është t’ia dorëzojmë jetët tona Zotit e të lëmë Shpirtin e Tij të Shenjtë të na udhëheqë mendimet, veprimet dhe jetën tonë. “Mos ndiqni sjelljet dhe zakonet e kësaj bote,” Këshillon Pauli, “por lejoni Zotin t’ju bëjë një tjetër njeri duke ju ndryshuar të menduarit. Atëhere do të mësoni të […]

 • Mendimi pozitiv

  Gjatë një kursi për këshillim që bëra së fundi, shokët e mi të klasës dhe une po studionim temën e mendimit negative. Shumë shpejt u vu re se ky ves i keq pengonte suksesin, kufizonte idetë e shkëlqyera që në fillim dhe ndikonte në reagimet dhe perceptimet tona rreth situatave të ndryshme në jetë. Negativiteti, […]

 • Këshilla për menaxhimin e kohës

  Kur shefi im ra dakord të më lejonte të punoja nga shtëpia, u gëzova dhe u ndjeva e sigurt se mund të bëja një punë më të mirë sesa duke punuar në zyrë, por ai u përgjigj me një buzëqeshje të njohur, “Vetëm mos harro, unë mund të të telefonoj ndonjëherë thjesht për të parë […]

 • Të mos i ndahemi detyrave tona

  Na duhet durim për të arritur objektivat tona në jetë. Edhe kur situata nuk është ideale, është e rëndësishme të vazhdojmë dhe t’ia dalim me aq sa mundemi. Shumë prej nesh kalojnë periudha kur ndihemi të irrituar nga puna që bëjmë apo të nënvlerësuar sa që duam të heqim dorë. Megjithatë, para së të marrim […]

 • Të komandosh veten

  Një njeri pa vetëkontroll është si një qytet i prishur, një qytet pa mure..—Proverbat 25:28 Shpirti që Zoti na dha nuk na bën të ndruajtur, por na jep fuqi, dashuri dhe vetëkontroll.—2 e Timoteut 1:7 Vetëkontrolli është aftësia për të ruajtur qetësinë kur dikush të përhap tension.—Anonim Nëse doni të njihni vetëkontrollin, filloni duke ia […]

 • Qetësia e vërtetë

  Para disa kohësh, u gjenda duke u përballur me një situatë që i tejkalonte aftësitë e mia për ta zgjidhur. I vetëm, në qetësinë e natës, vrava mendjen për të gjetur një zgjidhje dhe në fund dërgova një lutje për udhëzime. Ndërsa shtrihesha në shtrat, duke pritur të dëgjoja një përgjigje, kishte vetëm heshtje. Durimi […]

 • I transformuar

  Një herë, mora pjesë në një mbledhje ku një djalë 16 vjeçar këndoi disa këngë ungjillore, dhe ndërsa këndonte fytyra i shkëlqente nga gëzimi. Më vonë mësova se ishte rritur në një ambient të tmerrshëm shtëpiak. Që nga mosha 12 vjeçare, ishte detyruar të vidhte për të mbajtur familjen, dhe brenda një viti ai vidhte […]

 • Dritat e trafikut

  Asnjë qytet në botën e zhvilluar nuk do të funksiononte pa dritat e trafikut. Ato nuk janë pengesa fizike, por shoferët preferojnë të punojnë me vetëkontrollin, dhe shpesh, ndjekin udhëzimet e tyre: ndalojnë me të kuqe, paralajmërohen me të verdhën, ecin me jeshilen. Automobilisti që shpërfill dritën e kuqe rrezikon jetën e tij dhe të […]

 • Avantazhi i Jezusit

  Disa njerëz kanë natyrshëm një vullnet apo vetëkontroll të jashtëzakonshëm, por kjo nuk është e zakonshme. Nëse keni kohë që përpiqeni të mbështeteni në një vendim, që zhvilloni një rutinë të qëndrueshme, apo që krijoni një prirje të re, kam lajme të mira për ju: Me Mua në jetën tuaj, keni një avantazh të veçantë-avantazhin […]