Volumi 14.06 | Qershor 2013

 • Të ndihmosh veten

  Në një histori që Jezusi tregoi, një djalë i ri u largua nga shtëpia duke shpresuar të pasurohej, por duke bërë një jetë të shfrenuar shpërdoroi pjesën e tij nga pasuria e familjes. Më në fund, i mbetur trokë dhe kokëulur, u kthye në shtëpinë e babait të tij, me siguri i gatshëm për të […]

 • Momenti im i lavdisë

  Gjatë pranverës së vitit të tretë të shkollës së mesme, disa vajza propozuan të bënim stërvitje për ndeshjen e basketbollit mes viteve të treta dhe të katërta, dhe mendova se mund të argëtoheshim, kështu që u bashkova me ta. Nuk dola mirë me stërvitjen, isha më e përqëndruar tek miqtë e mi sesa tek loja; […]

 • Dhuro mirësi

  Gjatë një udhëtimi me avion para disa muajsh, një vajzë e vogël ishte ulur diagonal me sediljen timen. Kishte një libër të ri e të bukur për ngjyrosje, të cilin me sa dukej ia kishte sjellë e ëma enkas për udhëtimin. Në të njëjtin rresht ishte një tjetër vajzë rreth të njëjtës moshë, babai i […]

 • Kurajo për të qenë të mirë

  Një pasdite me diell afërsisht shtatëdhjetë vjet më parë, një vajzë e vogël dhe miqtë e saj po shihnin nga vrimat e një gardhi me rrjetë teli e me gjëmba ndërsa një grup meshkujsh luanin futboll, duke shijuar emocionet e lojës dhe aftësinë e lojtarëve. Papritur, një e gjuajtur e çoi topin me hark mbi […]

 • Mirësia – fruti që nuk i reziston dot

  Mirësia është dashuri në veprim, dashuri e përkthyer në terma të thjeshtë të përditshëm. Do të thotë të tregosh kujdes ndaj të tjerëve. Do të thotë të jetosh me Rregullin e Artë: “Vepro ndaj të tjerëve ashtu si do doje të vepronin ndaj teje.”1 Do të thotë të bësh një sy qorr ndaj gabimeve dhe […]

 • Dhuntia e të dëgjuarit

  Sapo isha transferuar në një vend të ri me bashkëshortin dhe familjen. Kjo do të thoshte shkollë e re për fëmijët dhe punë e re për bashkëshortin tim. Ishte një periudhë e vështirë përshtatjeje për të gjithë ne, por unë në veçanti po e ndjeja më shumë peshën. Edhe martesa ime po e ndjente gjithashtu. […]

 • Ndalu për të ndihmuar

  Nuk e di si ndodhi, por sytë e kasieres u ngulën drejt e nga unë. Isha e zbuluar. Isha përpjekur të shmangia kontaktin me sy kur po mbaroja pazarin e ushqimeve. Më tepër e sikletshme se të shiheshe në publik në një gjendje të tillë të pazakontë do të ishte nëse dikush do të zbulonte […]

 • Bumerang

  Kur isha vajzë e vogël, shkova për herë të parë në cirk. Para syve të mi të frikësuar, ishin tri skena me aktivitet të plotë – me kafshë që performonin në njërën anë, dhe akrobatë që kërcenin dhe fluturonin në ajër në anën tjetër. Ajo që më bëri më shumë përshtypje po ndodhte në skenën […]

 • Vlera dhe shpërndarja si zinxhir e një përqafimi të thjeshtë

  Tabelat s’ishin gjë tjetër veçse drejtkëndësha prej kompesate të bardhë të stolisura me fjalë në ngjyrë të kuqe që thonin “PËRQAFIME FALAS”, si dhe me lule, zemra, dhe shenja të tjera të gëzueshme me ngjyra që binin në sy. Ecëm drejt vendit tonë të takimit pranë një godine universiteti për t’u takuar me pjesën tjetër […]

 • Ndryshoni botën

  Pyetje: Do të doja të bëja më shumë për të përmirësuar gjërat rreth meje, por nuk më duket se ka aq shumë gjëra që mund të bëj. Të ndryshosh botën duket si një punë shumë e madhe – nga ta dimë se ku duhet filluar? Përgjigje: Lajmi i mirë është se nuk duhet të jesh […]

 • Heroi Anonim

  Historia e djaloshit që i dha drekën e tij dishepujve për ta ndarë me turmat e tjera, është shumë e njohur.1 Jezusi mori dy bukët e vogla dhe pesë peshq, bekoi ushqimin që u shtua mrekullisht dhe mijëra njerëz mbetën të kënaqur. Kush ishte djali i vogël? Si quhej? Si quhej nëna e tij e […]

 • Dashuria në veprim

  Ekziston një lumturi dhe kënaqësi e veçantë që vjen duke vendosur të tjerët dhe nevojat e tyre mbi të tuat. Kur je duke bërë diçka të mirë për dikë, nuk i bën mirë vetëm atyre, por edhe vetes tënde. Lumturia që vjen nga veprimet e mira, të kujdesshme dhe bujare nuk është një kënaqësi e […]