Volumi 14.05 | Maj 2013

 • Dashuria nuk vdes kurrë

  Në një nga kapitujt më domethënës dhe poetikë të Biblës, Apostulli Paul përshkruan dashurinë që Kristianët janë të destinuar të mishërojnë. “Dashuria është e durueshme; plot mirësi; dashuria nuk ka smirë, dashuria nuk imponohet, nuk krekoset;, nuk sillet në mënyrë të pahijshme, dashuria nuk është egoiste, duashuria gjykon gjithmonë pozitivisht, nuk gëzohet për padrejtësinë, por […]

 • Shkulja e puplave

  Kur isha femijë, në fermën në Pleasant Hill, në New York kishim gjithmonë një numër të madh pulash që endeshin vërdallë duke kërkuar krimba dhe insekte, duke gërrmuar tokën për fara dhe duke bërë një jetë të qetë e të lumtur. Kjo është një nga arsyet se pavarësisht buxhetit të ulët për ushqim, unë ende […]

 • Gjërat thjesht ndodhin

  Ndonjëherë, atëherë kur nuk e presim, zbulojmë gjëra të reja që na qartësojnë të ardhmen, na ndriçojnë mendjen dhe na rrisin besimin. Kishin kaluar disa muaj të gjatë me vështirësi nga ana financiare, dhe sot makina jonë ndodhej në servis. Ndërsa prisja bashkëshortin të më telefononte me vlerën e llogaritur të shpenzimit, pyeta Zotin se përse […]

 • Krijimi i hapësirave

  Thashë “Më mirë vonë se kurrë” dhe morra përsipër diçka të re dhe të vonuar: në moshën pesëdhjetë e ca vjeçare u regjistrova për kurs në një autoshkollë vendase. E tmerrshme, direkt në orën e dytë, më çuan të ngas makinën në trafikun kaotik të Nairobit. “Përpiqu të krijosh hapësirë përqark mjetit tënd” ishte një […]

 • Durimi–çelësi i pajtimit

  “Fruti i shpirtit është dashuria, gëzimi, paqja, durimi, dashamirësia, besnikëria, mirësia, vetëkontrolli, mirësjellja. Kundër tyre nuk ekziston asnjë ligj”.[[Galatasve 5:22–23]] “Nëse im vëlla më fyen, sa herë duhet ta fal?” pyeti dikush Jezusin para se të jepte një ide optimiste. “Shtatë herë”? “Jo, shtatëdhjetë e shtatë herë” ishte përgjigja e Jezusit.1 Me fjalë të tjera, […]

 • Nuk e duroj dot!

  Ka a njerëz që i pëlqejmë më shumë se të tjerët; dhe duhet ta pranojmë se disa njerëz na pëlqejnë më shumë se disa të tjerë. Kur punoja si infermiere në urgjencën e një spitali në Reykjavik, Islandë, kisha shumë besim në vetvete dhe më dukej sikur mund të merresha me pothuajse çdo lloj situate. […]

 • Përse po vonohet Zoti?

  Pyetje: Kam kohë që kërkoj punë, por pa sukses. Nëse jam lutur dhe po e bëj pjesën time, përse Zoti s’po më ndihmon? Përgjigje: Mënyra se si Zoti punon me jetët tona dhe mënyra se si ai zgjedh t’i bëjë gjërat është e vështirë për t’u kuptuar. Është e mistershme, jo shumë e qartë dhe […]

 • Pasqyra e martesës

  “Mari-i-i-i-ii!” Kumbon në shtëpi zëri i stresuar i bashkëshortit tim Ivo. “Ku the se ishte këmisha ime jeshile?””E ke në dollap, në të majtë, midis këmishës së bardhë dhe xhaketës” “Nuk e gjej dot!” Ndjek zërin e tij nga kati i sipërm deri në dhomën tonë. “Jam vonë, këmisha nuk është aty ku ti the” […]

 • Velat e prishura

  Pas një periudhe të ngjeshur pune disa muaj më parë, kisha pritur me padurim të merrja disa pushime. E dija që duhet të mendohesha për të ardhmen time dhe planet lidhur me ndryshimet rreth meje të cilat do të ndikonin karrierën time dhe kushtet e jetesës por gjithashtu prita me padurim të punoja fort në […]

 • Jo çdo dallgë vlen të kapet

  Pa asnjë mundësi tjetër punësimi në atë kohë, isha në një situatë jo shumë të gëzueshme. Shefi po ma nxinte jetën. Ai ishte egoist, i paedukatë dhe i vrazhdë; si menaxheri i zymtë në serialin televiziv “The Office” ai të jepte përshtypjen se pëlqente miqtë e ngushtë të të gjithëve. Sa herë që përpiqesha t’i […]

 • Qetësia e mëngjesit

  Bibla përmban shumë udhëzime se si të shpenzojmë kohën dhe energjinë nga të çilat përmendim:  Ne duhet të tregojmë dashuri dhe të ndihmojmë të tjerët,1, të ndajmë lajmet e mira të dashurisë së Zotit dhe të përkushtohemi në punën tonë,2 Por Bibla gjithashtu mëson se ndonjëherë gjëja më e mirë është të mos lëvizësh dhe […]

 • Krahasimi me realitetin

  Nëse je si shumica e njerëzve sot, je mësuar të lëvizësh shpejt dhe të presësh rezultate të shpejta. Problemi i kësaj–apo të paktën pjesë e problemit–është se ajo që na mjajftonte dje, vështirë se na mjafton sot, dhe një rritje e pritshmërive personale fillon nga ajo që ti pret nga të tjerët dhe nga jeta […]